Eve Dallas uitgeschakeld?

VermoordehartenJ.D. RobbVermoorde harten. Vertaald uit het Engels (Conspiracy in Death). ISBN 978-90-225-7300-6, 364 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2015.

Weer een superspannende, futuristische thriller met inspecteur Eve Dallas in de hoofdrol.

Het is begin 2059. Het is er bitterkoud en het valt voor de mensen aan de onderkant van de samenleving niet mee om in leven te blijven. Even Dallas wordt met haar trouwe rechterhand agent Peabody geroepen bij het lijk van een ‘stoepslaper’. Diens hart blijkt met chirurgische precisie uit zijn lichaam te zijn gesneden. Het onderzoek ter plekke blijkt allesbehalve correct te zijn uitgevoerd en als ze de dienstdoende agenten hiervoor de pan uitveegt neemt één van de twee het hoog op en dient een klacht tegen Dallas in.

Dit is het begin van een adembenemende thriller. Er blijken meer dergelijke moorden te zijn gepleegd. Eve zoekt het in de medische wereld en krijgt prompt een aantal vooraanstaande geneeskundigen en politici over zich heen. Plotseling wordt ze zelf van moord beschuldigd, geschorst en moet ze haar penning en wapen afgeven.

Eve heeft het gevoel dat haar identiteit wordt ontnomen en belandt in een diepe depressie. Ze gaat weer dromen over haar eigen traumatische jeugd. Gelukkig staan haar vrienden om haar heen, maar lukt het hen Eve weer op de been te krijgen? En hoe zit het nu met het onderzoek? Veel invloedrijke personen dringen aan op stopzetting.

JDRobbJ.D. Robb (iedereen kent inmiddels dit pseudoniem van feelgood schrijfster Nora Roberts) heeft wederom de harde, maar toch uiterst kwetsbare Eve Dallas neergezet als het middelpunt van een snoeiharde thriller, die in de niet al te verre toekomst speelt. Mensen van 90+ maken nog deel uit van het arbeidsproces, onderdelen van het lichaam kunnen vervangen worden door kunstmateriaal en drones verrichten menselijke taken. We lezen zelfs dat drones geprogrammeerd kunnen worden om mensen in elkaar te slaan of te vermoorden. Maar er heerst nog steeds bittere armoede in New York en alleen de steenrijken, zoals Eve’s man Roarke, kunnen zich goed smakende koffie en eten veroorloven.

Wie vorige delen met Eve Dallas heeft gelezen (zie onder meer https://www.leeskost.nl/?p=2936 en https://www.leeskost.nl/?p=5381) is bekend met personages die ook hier weer een belangrijke rol spelen. Dat voegt best iets toe, maar het boek is ook uitstekend ‘los’ te lezen. De lezer is er getuige van dat seks een belangrijke rol speelt in het genezingsproces van Eve en dat zij en Roarke zich creatief weten uit te leven op dit gebied. Robb weet als auteur ook op dit gebied van wanten, maar wordt nergens plat.

Het betere thrillerwerk. Aanbevolen!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.