Zinderende thriller

HetmeisjeopdewegMichael BergHet meisje op de weg. ISBN 978-90-443-4623-7, 383 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2015.

Psychologe bijzonder vasthoudend in zoektocht naar haar plotseling verdwenen vriend.

De Franse psychologe Anne Givernaud vindt vlak voor haar afgelegen huis op het platteland een meisje op de weg. Zij en haar nieuwe vriend, de Vlaming Guido VandenBussche, nemen het meisje mee naar binnen en bieden haar een slaapplaats aan. De volgende dag is het huis overhoop gehaald en is niet alleen het meisje, maar ook Guido verdwenen, evenals zijn hond Basco. Anne gaat op zoek naar Guido, voor wie ze niet zo lang geleden haar echtgenoot na een comfortabel, maar saai huwelijk verliet, en realiseert zich daarbij dat ze eigenlijk maar weinig van hem weet.

MichaelBergOud-omroepman Michael Berg (officieel Michel van Bergen Henegouwen, 1956) is een Nederlandse thrillerauteur die in Frankrijk woont. Met Nacht in Parijs (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=2274) won hij de Gouden Strop 2013. Het meeslepende Heller (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=3092) speelt in het omroepwereldje. Net als bij Nacht in Parijs kruipt Berg in de huid van een vrouwelijke hoofdpersoon.

In het begin vraagt de lezer zich af wat Anne in ’s hemelsnaam in de elf jaar jongere Guido ziet en waarom ze haar echtgenoot Nicolas na een lang huwelijk plotseling voor een onbekende verlaat. Alleen vanwege zijn prestaties in bed? Een extra bonus bij het samenwonen is Guido’s aanhankelijke hond.

Anne weigert te geloven dat Guido haar voorgoed heeft verlaten en gaat, ondanks het feit dat iedereen het haar afraadt, naar hem op zoek. In haar zoektocht wordt ze gehinderd doordat ze eigenlijk maar weinig van haar vriend afweet. En wie is het meisje, dat samen met hem verdween? Guido heeft zijn verleden voor iedereen met succes afgeschermd. Toch hebben ze samen ooit, tegen Guido’s zin, zijn geboorteplaats Maaseik, vlakbij Maastricht, bezocht. Ligt daar misschien een aanknopingspunt?

Berg weet Annes zoektocht naar Guido op een adembenemende manier op te schrijven. Die zoektocht is niet zonder gevaar en Anne is zo gefocust op haar doel, dat ze zonder veel scrupules de wet overtreedt als ze dat nodig acht. Hoogtepunt is de beschrijving van een auto-achtervolging. Je waant je als lezer in een film, heel knap.

Het slot is onverwacht, maar toch geloofwaardig, zoals het in een goede thriller betaamd.

Grote klasse. Wat mij betreft mag dit boek worden genomineerd voor de Gouden Strop 2016.

Dit boek is op woensdag 18 november 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.