Originele Grisham

DeverdedigingJohn GrishamDe Verdediging. Vertaald uit het Engels (Rogue Lawyer) door Jolanda te Lindert. ISBN  978-94-005-0633-6, 391 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: A.W. Bruna 2015.

Onthutsend kijkje in het falende rechtssysteem van de Verenigde Staten

John Grisham (1955), één van ’s werelds succesvolste thrillerschrijvers, koos als onderwerp voor zijn nieuwste boek weer de wereld van de rechtbank. Hoofdpersoon is Sebastian Rudd, volgens de Engelse titel een rogue (= schurkachtige) advocaat. Hij is ook de advocaat die zaken aanneemt die anderen weigeren. In tegenstelling tot de advocaat in Grishams beroemdste boek The Firm (De firma) is Rudd geen glamouradvocaat met een luxe werkruimte, maar een wat louche eenling zonder kantoor. Zijn enige luxe is zijn bus met kogelvrij glas en een luxueuze inrichting met internet, bar, koelkastje en comfortabele leren stoelen. Hij heeft een zeer loyale chauffeur die ook fungeert als bodyguard en zelfs als juridisch assistent.

Dit is een thriller zonder hoofdplot. Alles draait om de persoon Sebastiaan Rudd: zijn privéleven en het werken aan een aantal rechtszaken, die zeer verschillend zijn. In de eerste zaak moet hij een zekere Gardy verdedigen, die wordt beschuldigd van een dubbele babymoord. Er zijn nauwelijks harde bewijzen, maar toch gelooft de bevolking dat hij schuldig is. Het liefst willen ze hem lynchen. Niemand wilde hem verdedigen. Rudd gelooft in zijn onschuld en verdenkt iemand anders. Met hulp van een bevriende kooivechter verkrijgen ze door een vechtpartijtje een bloedmonster en kan Rudd de ware dader aanwijzen, waardoor Gardy vrijuit gaat.

GrishamDe grootste hobby van Rudd is het bijwonen van kooigevechten. Hij heeft als een soort coach de talentvolle Tadeo Zapate onder zijn hoede. Als Tadeo na een gevecht door de scheidsrechter als verliezer wordt aangewezen, wordt hij woedend en slaat die scheidsrechter dood. Natuurlijk gaat Rudd hem verdedigen. Heel slim weet hij een deal te sluiten met de politie en de aanklager. Tadeo is echter eigenwijs, met de nodige gevolgen.

In zijn privéleven is Sebastian Rudd minder succesrijk. Hij was korte tijd getrouwd met Judith, maar na een half jaar bleek dat ze meer op vrouwen viel. Ze was zwanger en toen hun zoontje geboren werd gaf ze hem de naam Starcher. Sebastiaan vond die naam verschrikkelijk. Hij mag hem slechts spaarzaam zien. Dat wordt helemaal moeilijk als Starcher tijdens een gezamenlijk uitstapje ontvoerd wordt. Natuurlijk heeft dat te maken met een zaak.

Behalve dat deze thriller geen moment saai is, maar boeiend en spannend van begin tot eind, is de grootste verdienste van dit boek de manier waarop de hoofdpersoon wordt beschreven. Ondanks het feit dat hij er als advocaat soms twijfelachtige praktijken op na houdt, krijg je als lezer veel sympathie voor hem. Hij is onverstoorbaar, voor niets bang en laat zich door niemand intimideren. Zelfs als zijn bus in brand vliegt door een paar bommen en zijn assistent in het ziekenhuis belandt, gaat hij gewoon door. Naast de harde kanten toont hij zich ook vaak van zijn menselijke, sympathieke kant, bijvoorbeeld ten opzichte van zijn zoontje, sommige verdachten, de kooivechter en vooral ook zijn assistent Partner.

Bijzonder geslaagde, meeslepende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.