Lachen om leugen en bedrog

HoopJaques Koch – Hoop. ISBN 978-90-445-3520-4, 222 pagina’s, € 18,95. Breda: De Geus 2015.

Over de verkoop van lucht en het maken van nieuws.

Richard Jippes neemt vol tegenzin het bedrijf van vader Max over. Zijn handel: overgewicht. Richard handelt in pillen die kopers de illusie schenken dat zij zonder in beweging te komen overtollig lichaamsgewicht kunnen kwijtraken. Zijn afslankpillen moeten een paar maal per dag met veel water worden ingenomen, wie veel water drinkt  eet minder, wie minder eet valt af. Dat is de gedachte erachter.

Maar de handel floreert niet, Richards relatie verloopt stroef, zijn gezondheid baart zorgen: er dient iets te gebeuren anders stort alles in. Op dat moment komt Richard in contact met de tv-journaliste Sophie Mortier. Sophie is tien jaar geleden van het toneel verdwenen nadat bleek dat haar opzienbarendste reportages compleet verzonnen waren. Nu is Sophie terug: klaar voor een come-back. Maar na een rondgang langs de studio’s blijkt dat zij dat kan vergeten: het stempel van onbetrouwbaarheid is aan haar naam blijven kleven.

Richard heeft grote plannen voor een gezondheidsprogramma op zijn eigen commerciële zendertje RankTV, hij ziet een samenwerking met Sophie wel zitten. Ellen, Richards vriendin, is minder gelukkig met zijn adoratie voor deze vergeten beroemdheid en dat laat zij ook duidelijk weten.

JacquesKochJacques Koch (1965) is schrijver en journalist. Hij schreef eerder een avonturenroman en een opgewekt handboek over de kunst van het sterven: Doodgaan,

Richard handelt in ‘Hoop’; zijn handel doet denken aan het boek van Marten Toonder over de windhandel van Heer Bommel. Bommel verkoopt zakken lucht aan de bewoners van Rommeldam. Die raken in de ban van de droomlucht die hen bevrijdt van de alledaagse werkelijkheid. Ook Richard tracht het publiek zozeer in de ban van zijn ‘WOF-pillen’  (War On Fat)  te krijgen, dat zij die zullen kopen en gebruiken in de hoop een mooi en gelukkig mens te worden. Dat zijn pillen nep zijn stoort hem niet.

Dat Richard Jippes zélf ook in de ban raakt, maar in dat geval van Sophie, maakt het leven niet eenvoudiger. Want Sophie mag dan proberen met een schone lei opnieuw te beginnen, in wezen is zij niets veranderd. Als zij geen nieuws ontdekt, dan máákt zij dat. En als zij daar slachtoffers mee maakt zal ze daar niet wakker van liggen. Haar eigen roem en haar eigen gewin bepalen haar hele leven. Nieuws is haar profijtbeginsel.

De een wil revanche, de ander succes en hoe dat kan ze niet schelen. De een wil geld, de ander roem, de waarheid komt niet zo nauw meer.

Jacques Koch beschrijft de avonturen van Richard, Sophie en hun naasten met een onderkoelde, wat Brits aandoende humor. Ga niet lekker zitten voor dit verhaal, want Koch schrijft niet verhalend. Hij schrijft speels, hij springt van verrassende scène naar verrassende scène, zijn boek zou zich uitstekend lenen voor het toneel. En dan niet voor een loodzwaar drama, maar voor een blijspel vol verrassingen.

Een vrolijk boek.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.