Wie houdt Poetin nog tegen?

DoodskopvlinderRoss & Hartman – Doodskopvlinder. ISBN 978-90-234-9089-0, 350 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: Cargo 2015.

Geheime agenten van NAVO, Sovjetunie, Israël en de maffia strijden samen om het bezit van een geheime code.

Tomas Ross en Corine Hartman, beiden gerenommeerde auteurs van thrillers, schreven er voor het eerst één samen. Dit is een zeer actueel boek. Het gaat over Poetin en Oekraïne, de MH17, Syrië, IS en ook nog over de maffia op Sicilië. Het kernthema is de zorg van de NAVO over de bemoeienis van de Sovjetunie met Syrië. Wie houdt Poetin tegen?

Het aangeven van een beknopte inhoud van deze thriller is bijna onmogelijk. Het gaat om een zeer complex verhaal met zeer vele zijwegen en bijna ontelbaar veel personages. In elk hoofdstuk worden steeds weer nieuwe mensen geïntroduceerd. Zo kom je al gauw aan dertig personen. Als je als lezer een schema samenstelt, kun je het nog enigszins volgen.

RossenHartmanAlles gaat om een code. De NAVO wil aan de Turks-Syrische grens een aantal legereenheden stationeren teneinde de Syrisch-Russische troepen te kunnen tegenhouden. De plaatsen van deze bases staan in een code die zich bevindt zich in een vlinderboek. Op dit boek wordt van verschillende kanten jacht gemaakt. Jan Willem de Brauw heeft het overhandigd aan een stewardess, maar is sindsdien verdwenen en het vlinderboek is ook zoek. Carrie Montevagio en Adam Kaplan moeten Jan Willem en het vlinderboek opsporen. Zowel Adam als Carrie hebben een traumatisch verleden en willen wraak voor moorden op dierbaren. Carrie bij de Siciliaanse maffia en Adam bij de KGB.

Deze  thriller is vaak heel spannend en soms keihard, maar er zijn ook gedeeltes dat het er wat rustiger toegaat. Bijvoorbeeld als het gaat over de sympathieke priester Paolo in een schilderachtig Siciliaans dorpje, de vlinders van Sarah in Toscane en vooral ook de zeiltochten op de Freya van hoofdpersoon Adam. Hij vaart heen en weer tussen Sicilië, Rhodos, en diverse Turkse havens, waaronder Istanboel.

Prettig is dat het kwade wordt gestraft en het goede overwint. Het belangrijkste is dat een wereldoorlog wordt voorkomen. Aan het eind belanden we in een zeer onoverzichtelijke situatie: er sprake is van vechtende troepen van de NAVO, de Sovjetunie (Migs met rode ster), Israëlische tanks en een Islamleger samengesteld uit Turkse Grijze Wolven met Tsjetsjeense opstandelingen gesteund door Qatar. Hoe verzin je het!

Deze debuutthriller van het duo Ross & Hartman is buitengewoon spannend en zeer goed geschreven. Tomas Ross schreef vooral thrillers in het genre faction: veel feiten en een gedeelte fictie. Ook in deze thriller gaat het vaak om feiten en bestaande situaties, maar het fictieve is veel duidelijker aanwezig. Er wordt uitbundig gefantaseerd en wel zodanig dat de logica soms ver te zoeken is. Wat moet je bijvoorbeeld vinden van Poetin die heel gemakkelijk een gesprek aangaat met een Nederlandse diplomaat en die chanteert en gechanteerd wordt. Is de hele zaak met de code in een vlinderboek niet wat al te knullig? Ook Israëlische tanks laten vechten met de Turkse NAVO is wel erg ver gezocht.

Gaandeweg wordt een speurdersduo geboren: Adam en Carrie. Eerst konden ze elkaar niet uitstaan maar ze leren elkaar respecteren en waarderen. Het einde is romantisch. Adam en Carrie samen in het jacht van Adam. Zo eindigen ook verschillende Bond-films: James Bond met een mooie vrouw in een bootje. Het is misschien een goed idee om dit duo hoofdpersonen te maken in een volgende thriller, maar dan wel met een centralere vertellijn en met wat minder personages.

Ingewikkelde, maar ook heel spannende thriller.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Detective / Thriller, Geen categorie, Politiek. Bookmark de permalink.