Sekte met criminele leiders

Jussi Adler-Olsen –De grenzeloze. Vertaald uit het Deens (Den grænseløse) door Kor de Vries. ISBN 978-90-446-2821-0, 526 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: PrometheusDegrenzeloze 2015.

Carl Mørcks team moet een moord van zeventien jaar geleden oplossen.

De Q-serie van de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen (1950) is wereldwijd een groot succes. Dit is al weer het zesde deel. Hoofdpersonen in deze serie zijn Carl Mørck en zijn assistenten Assad, een gevluchte Syriër en Rose. Stuk voor stuk zijn het nogal zonderlinge types die door het reguliere politiecorps van Kopenhagen op een zijspoor zijn gezet. Ze zitten in de kelder en worden afdeling Q genoemd. Ze lossen oude, onopgeloste zaken op en ondervinden veel tegenwerking van hun collega’s, maar hun werk is zeer succesvol.

Q is een gescheiden man die samenwoont met enkele mannen, waaronder zijn vriend oud-collega Hardy die bij een schietaccident zwaar invalide werd. Hij wordt door Carl en de andere mannen verzorgd. De inspecteur is zelf zwaar verliefd op de psychiater Mona.

JussieAdlerOlsenIn deze zaak gaat het niet om een oud dossier, maar om een zaak waar collega Habersaat van het eiland Bornholm  zeventien jaar hardnekkig mee bezig is geweest. Bij de afscheidsbijeenkomst ter gelegenheid van zijn pensionering schiet hij zich door zijn hoofd. Kort daarvoor zei hij nog: een aantal collega’s hebben door hun ontbrekende steun niet alleen mij in de steek gelaten, maar door hun onverschilligheid en achteloosheid ook een jonge vrouw. In de zaak ging het om een jonge vrouw die aangereden werd en in een boom belandde. De bestuurder reed door. Habersaat zag er een moord in, maar het gelukte hem niet de zaak op te lossen.

Het drietal van afdeling Q begeeft zich naar Bornholm en begint met het onderzoek. In het huis van brigadier Habersaat treffen ze een zeer uitgebreid archief aan over de zaak van het vermoorde meisje Alberte. Ze beginnen aan een uitgebreid onderzoek. Ze bezoeken haar school, relaties van Alberte en familie. Het leidt tot niets. Uiteindelijk verlaten ze het eiland. Het archief van Habersaat nemen ze mee.

Een tweede verhaallijn speelt zich af in een sekte. Alles draait om de aanbidding van de zon. De sekteleider wordt bijgestaan door Pirjo. een keiharde vrouw die er niet voor terugdeinst lastige sekteleden uit te schakelen. Aanvankelijk hebben beide verhaallijnen niets met elkaar te maken, maar heel geleidelijk vallen er dingen samen.

Het Q-team wordt aangevuld met Gordon. Hij moet steeds verslag uitbrengen bij de korpsleiding en in het team krijgt hij de rotklusjes. Hij krijgt een heel warme relatie met Rose. Het team werkt gestaag door met het onderzoek. Ze ontdekken de auto waarmee de aanrijding is verricht. Het gaat om een hip volkswagenbusje dat gebruikt werd in kringen van vredesactivisten. Ook de berijder, Frank  komt in beeld. Hij had relaties met zeer veel vrouwen en was geïnteresseerd in alternatieve godsdiensten.

Het sterke van deze thriller is dat alles heel geloofwaardig toegaat. Als lezer kun je de naspeuringen uitstekend volgen. Stap voor stap kom je dichter bij de ontknoping. De schrijver gaat wel heel gedetailleerd te werk. Daarom is de eerste helft wat traag en soms wat saai. Gaandeweg wordt het steeds spannender. De ontknoping is heel anders dan je zou denken. Plotseling is er ook veel geweld.

Naast het scheppen van een ijzersterk plot zorgt Adler-Olsen ook voor veel humor. Het team bestaat uit drie zonderlingen die vaak de vreemdste conversaties met elkaar voeren. Vooral Assad kan gek uit de hoek komen met zijn Arabische spreekwoorden over kamelen.

IJzersterke thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.