Op reis in gezelschap van een monster

WildCheryl Strayed – Wild. Vertaald uit het Engels (Wild. From Lost to Found on the Pacific Crest Trail) door Marja Kooreman. ISBN 978-90-210-1568-2,  381 pagina’s, € 10,00. Amsterdam: Luitingh Sijthoff 2015.

Verslag van een voettocht van 1700  kilometer.

Als ze 26 jaar oud is ziet het leven van Cheryl Strayed er pikzwart uit. Haar moeder overlijdt vrij jong, ze gaat scheiden, duikt het wilde leven in, maakt kennis met heroïne en glijdt  steeds verder af. En dan, in een helder moment, besluit ze dat het zo niet langer kan. Ze moet veranderen. En ze zal zichzelf bewijzen dat ze dat kan, door  een voettocht af te leggen langs de Pacific Crest Trail, een 1700 km lange wandelroute in het westen van Amerika die alleen echte, getrainde diehards weten te  volbrengen.

Cheryl heeft nooit meer gewandeld dan tochten langs keurig gebaande wegen. Toch begint ze aan deze tocht: onervaren, met een veel te zware rugzak en onvoorbereid op barre weersomstandigheden en gevaarlijke dieren. Maar, ‘je bent een groentje, maar ook een taaie’, complimenteert een tijdelijk meeloper haar. En regelmatig als Cheryl dreigt te bezwijken houdt ze zich dat voor: ik ben taai en ik kan dit. En ze volbrengt de tocht, wijzer en sterker.

CherylStrayedCheryl Strayed (1968) schreef dit verslag over haar eigen voettocht langs de PCT vijftien jaar na thuiskomst. Eerst schreef ze korte verhalen en romans en artikelen in tijdschriften. Wild zorgde ervoor dat ze van schrijfster bijna een goeroe werd. Ze wordt beschouwd als een cultureel orakel en velen zien haar als idool.

Cheryl krijgt tijdens haar voettocht regelmatig gezelschap van andere PCT-lopers. Maar al is ze steeds blij met hun aanwezigheid, ze wandelt toch uiteindelijk liefst alleen. Alleen én met Monster. Want Monster is haar voortdurend aanwezige vriend en vijand. Monster is haar veel te zware rugzak. Ze heeft veel te veel bagage meegenomen en de rugzak is zo zwaar dat ze hem amper torsen kan.

Monster staat echter ook voor een andere rugzak: haar problemen. Het verlies van haar moeder, van haar man, van haar goede leven. Vooral het verdriet om haar moeder weegt zwaar. In flashbacks neemt Strayed de lezer mee naar de mooie en moeilijke momenten die ze met haar moeder meemaakte, alsof ze, door het bouwen van dit monument van woorden, haar moeder weer tot leven wekt. Op die manier verwerkt ze haar verdriet en komt ze sterker uit de strijd. Ze leert zo van zichzelf te houden als haar moeder altijd van haar hield. Daarop kan ze verder.

Nadat Wild in Amerika een bestseller werd, werd het boek verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Deze kreeg voor haar rol een Oscarnominatie.

Dit boek een typische coming-of-age-roman. Daar worden er wel meer van geschreven. Maar Strayed weet haar tocht door bergen en woestijnen zo avontuurlijk te brengen dat het aantal (ongetrainde) PCT-trekkers niet alleen sterk is toegenomen – helaas loopt de gevaarlijke tocht niet voor iedereen goed af – dat de officials van National Park Service hun hart vasthouden.

Af en toe werd ik enigszins wee van de stortvloed aan louterende woorden. Wees sterk, wees taai, denk in liefde, kijk om in vreugde en wat gij niet wilt dat u geschiedt…. dan zal alles reg kom: de therapie van het positiviteitsdenken. Dat doet af en toe ’n tikkeltje prekerig aan. Tja, dat heb je soms met een idool.

Een knap boek, een mooi boek, een spannend boek. Zeer de moeite waard om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Natuur, Reizen. Bookmark de permalink.