Meeslepende vertelling

cover_Helena_2.inddMichael De Cock – Veldslag om een hart. Het verhaal van Helena. Met illustraties van Gerda Dendooven. ISBN 978-90-5908-522-0, 137 pagina’s, € 22,50. Leuven: Davidsfonds 2014.

Het klassieke verhaal van de Trojaanse oorlog, verteld door Helena, één van de hoofdpersonen, aan haar dochter Hermione.

Het verhaal is bij velen bekend. Koning Menelaos van het Griekse Sparta is getrouwd met de ‘schone’ Helena. Deze wordt geschaakt door Alexandros (ook wel bekend als Paris), de zoon van de koning van de stadsstaat Ilion (Troje) in Klein-Azië (het huidige Turkije).

Onder leiding van Agamemnon, de broer van Menelaos, schepen een groot aantal Griekse vorsten zich met hun troepen in. Ze willen wraak én Helena terug. Veel legendarische figuren maken deel uit van de Griekse strijdmacht, zoals de onoverwinnelijke Achilles en de slimme Odysseus. De troepen van Ilion worden aangevoerd door de held Hektor. De oorlog duurt tien jaar en het einde is rampzalig.

MichaeldeCockMichael de Cock (1972) is actief als acteur, regisseur schrijver en vertaler. Hij bewerkte met veel succes Griekse mythen tot moderne hedendaagse vertellingen voor jong en oud. Gerda Dendooven (1962) is kunstenares en boekillustrator. Haar werk werd regelmatig bekroond.

De auteur laat Helena zelf het verhaal vertellen aan haar dochter Hermione, die in Sparta achterbleef. De vertelstijl is heel poëtisch. Helena was zo verliefd op Alexandros dat ze alles, ook haar dochtertje, achterliet. Hun geluk was echter niet blijvend.

Het is een prachtige weergave van dit aloude verhaal. Heel mooi wordt onder meer de jaloezie tussen de verschillende vorsten, de roddel en achterklap en de rol van onheilsprofeten, zoals Kassandra neergezet. De illustraties van Gerda Dendooven geven de sfeer van het verhaal goed weer. Ze is een aantal keren bekroond met de Zilveren Griffel. Het boek maakt deel uit van de serie Kleine Klasssiekers en is bekroond met de Boekenleeuw 2015.

Een oeroud verhaal over verliefdheid, liefde en jaloezie, prachtig en ontroerend herverteld.

Dit boek is op woensdag 24 september 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Mythologie. Bookmark de permalink.