Daar zakt mijn broek van af

DehondindepotTessa Lindeboom, Annette Wiesman en Astrid Zuidema – De hond in de pot. 50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd. ISBN 978-90-216-7437-7, 120 pagina’s, € 14,99. Amsterdam: Ploegsma, derde druk 2015.

50 spreekwoorden en gezegden verklaard en gefotografeerd met een knipoog.

Nadat in een de inleiding kort het verschil wordt uitgelegd tussen spreekwoorden en gezegden lezen we kort waarom spreekwoorden bestaan en waar ze vandaan komen. Er worden wat voorbeelden gegeven van Latijnse spreekwoorden, spreekwoorden uit de Bijbel, uit het Frans, uit het Arabisch en over dieren. Er wordt even stilgestaan bij het feit dat hart en hand vaak in spreekwoorden voorkomen en dat er ook ‘kakelverse’, moderne spreekwoorden zijn. Tenslotte wordt aandacht gevraagd voor de actie Paarse krokodillentranen, waarbij wordt uitgenodigd om oude spreekwoorden in een nieuw jasje te steken.

Het grootste deel van het boek wordt besteed aan de 50 spreekwoorden en gezegden die de auteurs hebben uitgekozen en die bijna iedereen kent, vanaf Met het hoofd in de wolken lopen tot en met Het gras is groener bij de buren. Het spreekwoord / gezegde wordt kort en bondig verklaard, gevolgd door een voorbeeld. Daarna volgt enige achtergrondinformatie. Waar komt het vandaan of, als we dat niet zeker weten, waar zou het vandaan kunnen komen? Ook lezen we verdere wetenswaardigheden, zoals het feit dat een feestvarken vroeger werd opgegeten.

Op de rechterpagina vinden we steeds een foto, waar het desbetreffende spreekwoord op een letterlijke (en ludieke) wijze wordt uitgebeeld, vaak met behulp van speelgoed. Zo zien we bij Het gras is groener bij de buren twee mini houten huisjes met een stukje kunstgras ervoor. Dat varkentje zullen we even wassen wordt verbeeld met een vies speelgoedvarken, een bezem en een emmertje met sop. En bij Daar zakt mijn broek van af (een lego- of playmobielfiguurtje met de broek op de knieën) vernemen we dat vrouwen pas in de zeventiende eeuw broeken begonnen te dragen.

spreekwoordenboekauteursHet geheel wordt afgesloten met een trefwoordenregister en een bronvermelding.

De teksten zijn van Annette Wiesman, de foto’s van Astrid Zuidema en Tosca Lindeboom tekende voor de vormgeving.

Een leerzaam, maar bovenal vreselijk leuk boekje voor jong en oud.

Dit boek is op woensdag 24 september 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.