Vertrouwd met Windows 10

HandboekWindows10Peter KassenaarHandboek Windows 10. ISBN 978-90-5940-826-5, 274 pagina’s, € 24,95. Culemborg: Van Duuren Media 2015.

Handboek voor de enigszins ervaren computerconsument.

Wie een nieuwe pc of tablet koopt, kan er binnenkort niet meer onderuit. Naar verwachting staat daar binnenkort Windows 10 op geïnstalleerd. Bovendien zullen wij, daar zijn wij nu eenmaal Nederlanders voor, redelijk massaal van Windows 7 en 8 overstappen naar versie 10, want het is nu eenmaal gratis. Dat heeft Microsoft gedaan om het gebruik van Windows 10 te stimuleren.

Dit handboek gaat wat dieper dan de gids Leer jezelf snel Windows 10 (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=5270), maar is volgens de auteur niet primair bedoeld voor de IT-professional en gaat ook niet diep genoeg voor de gespecialiseerde helpdeskmedewerker, netwerkbeheerder of hardcore computergebruiker. Wel geeft het hen een goede indruk van wat Windows 10 biedt.Peter Kassenaar (1969) heeft zijn eigen bedrijf dat trainingen op ICT-gebied verzorgt voor bedrijven en organisaties. Ook heeft hij een groot aantal ‘computerboeken’ op zijn naam staan. In tien prettig leesbare hoofdstukken behandelt hij Windows 10. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen en praktijkoefeningen waarmee je jezelf kunt testen.

In hoofdstuk één maken we kennis met Windows 10. Wat is er nieuw en wat is er verdwenen? In het tweede hoofdstuk leren we het bureaublad instellen en hoofdstuk drie behandelt het menu Start en de taakbalk.

Hoofdstuk vier bespreekt mappen, bestanden en vensters en hoofdstuk vijf de instellingen van het Actiecentrum. Mail en agenda, simpeler versies van de bekende onderdelen van Outlook, worden in hoofdstuk zes besproken. In hoofdstuk zeven wordt het leuk met de meegeleverde apps weer, foto’s, sport, nieuws, geldzaken, kaarten, rekenmachine en klok. Hoe u die apps kunt downloaden of ‘betaalapps’ kunt kopen leest u in hoofdstuk acht over de Store.

Aan internetten met Edge is het uitgebreide hoofdstuk negen gewijd en dat is goed ook, want Edge, ‘een programma om het web te gebruiken’, debuteert in Windows 10 en verschilt in vele opzichten van het oude, vertrouwde Internet Explorer.

Het boek wordt afgesloten met hoofdstuk tien, waarin nog een aantal handigheidjes staan, zoals sneltoetsen, updaten, beveiliging en taakbeheer.

Dankzij dit van veel beeldschermillustraties voorziene boek heeft Windows 10 voor mij weinig geheimen meer. Het is ook prima te gebruiken als naslagwerk voor niet al te bijzondere problemen.

Altijd nuttig.

Dit boek is tevens besproken op donderdag 6 augustus in het programma MeerInformatief van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers, Internet. Bookmark de permalink.