En de kanarie sprak: Tjiep tjiep tjiep tjiep

TanteConstanceenTanteMathildeHeinz Polzer – Tante Constance en Tante Mathilde. Liedteksten van drs. P. verzameld door de Ivo de Wijs. ISBN 90-388-1388-0, 376 pagina’s met cd-rom, € 19,90. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 1999, inmiddels zesde druk.

De allerbeste liedteksten van drs. P.

Heinz Polzer (1919-2015) , alias drs. P, was een taalvirtuoos (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=475) die in Nederland en Vlaanderen een graag geziene gast was op radio en tv. De uit Zwitserland afkomstige Polzer viel op door zowel zijn hoogst merkwaardige stemgeluid (‘markante tenorzanger’) als door zijn originele liedteksten, ook wel light verse genoemd.

Polzer studeerde economie in Rotterdam en behaalde de graad van doctorandus. Hierdoor geïnspireerd bedacht Willem Duys later zijn artiestennaam. In de oorlog vluchtte Polzer naar zijn geboorteland en vervulde daar zijn dienstplicht. Na de oorlog was hij barpianist voor de Amerikaanse troepen in Parijs, vertaler en copywriter in Indonesië.

DrsPHij publiceerde talrijke dichtbundels en boeken en maakte daarnaast tal van grammofoonplaten. Hij nam afscheid in 1996, maar trad tot op hoge leeftijd incidenteel op. Polzer gebruikte naast drs. P nog talrijke schuilnamen, zoals drs S (voor scabreuze teksten), Geo Staad, Coos Neetebeem, Karin Bloemengracht, Alois Mückenspucker en ‘een kindervriend’. Na zijn recente overlijden kwam hij terecht weer volop in de belangstelling te staan en is dit boek plotseling weer heel actueel.

Polzers vriend en bewonderaar Ivo de Wijs stelde deze bundel samen. In zijn voorwoord noemt hij drs. P ‘op cabaretgebied de leermeester van een generatie. Tal van cabaretiers werkten met hem samen en/of werden door hem beïnvloed.’ De Wijs sluit af: ‘Drs. P. is een verademing.’

Het grootste deel van het boek bestaat uit liedteksten. Daar zitten juweeltje bij, bekend en dus een feest van herkenning (zoals Dodenrit, de Commensaal, Zusters Karamazov, Heen en weer en Ripspiqué) en onbekend. De bundel is samengesteld na het laatste officiële optreden van drs. P in 1996 te Harderwijk. De auteur geeft bij sommige liederen een toelichting. Daarna volgen nog een bibliografie en een discografie, onderverdeeld in drs. P zingt drs. P, anderen zingen drs P en drs. P zingt anderen. De inhoud bij de bij het boek behorende cd Pluche wordt gevolgd door een thematisch register en een register op beginregels en bekende regels.

Zo’n bekende regel (uit de Zusters Karamazov) staat op de achterkant van het boek:

Terwijl de kater sliep

En de pendule liep

En de kanarie sprak:

Tjiep, tjiep, tjiep tjiep tjiep

Een mooi boek met werk van een uitzonderlijk oorspronkelijke geest.

Dit boek is tevens op donderdag 17 juli 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Bloemlezing, Cabaret. Bookmark de permalink.