Verliefde moordenaar

DameblancheElvin Post – Dame blanche. ISBN 978-90-414-1135-8, 315 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo/Anthos 2015.

Tv-kook-ster wordt gestalkt door een psychopaat.

De Amerikaanse Jane Raimy heeft van haar hobby koken niet alleen haar beroep kunnen maken, maar is er zelfs beroemd mee geworden sinds ze een eigen kook-show op de televisie heeft. Toch gaat niet alles haar voor de wind. De nieuwe programmamanager komt met afschuwelijke ideeën die zij vervolgens moet uitvoeren én ze is bij haar partner weg en trekt tijdelijk in bij haar overigens aardige opa. Allemaal tegenslag. Maar de grootste narigheid komt nog als Jerry, een psychopathische ex-gevangene met een aantal moorden op zijn geweten, al tv-zappend Jane ontdekt en op slag verliefd op haar wordt. Hij is ervan overtuigd dat Jane en hij voor elkaar geschapen zijn. En hij besluit alles op alles te zeten om de vrouw van zijn dromen te krijgen. Intussen rooft en moordt hij lustig voort: hij moet Jane straks immers vorstelijk kunnen trakteren?

ElvinPostElvin Post (Rotterdam, 1973) is de jongste auteur ooit die in 2004 de Gouden Strop won. Toen hij dit boek schreef, liet hij zich inspireren door de stalkers waarmee BN’ers en BW’ers (Beroemde Wereldburgers) te maken krijgen.

Dreiging alom voor Jane en voor de mensen die haar omringen. Weliswaar wil Jerry zijn aanbedene niet vermoorden, maar omdat hij nog steeds gewetenloos moordt en niet is opgepakt maar wel gesignaleerd wordt als stalker van Jane, gaat men ervan uit dat zij in gevaar is. Als Jane op een dag bij opa thuiskomt en Jerry in de keuken vindt, bezig haar lievelingsmaal te bereiden, zijn de rapen gaar. Opa grijpt zijn oude Vietnamwapen om Jerry te beschieten. Hij mist. Maar door dat ene gemiste schot wordt Jerry’s liefde niet gedempt. Integendeel. Jane blijkt een vrouw te zijn die het waard is om voor te vechten. Gelukkig vindt de politie dat ook.

Dame blanche is een bijzonder humoristische thriller met veel aandacht voor details en veel fraaie beschrijvingen. Jane en Jerry nemen om de beurt een hoofdstuk in beslag. Politieman Evan volgt later, maar laat dan ook goed van zich horen.

Er is iets opmerkelijks met dit boek. Had uw recensent dit boek gelezen zonder de naam van de auteur te kennen en vervolgens de vraag gekregen: ‘is dit door een man of een vrouw geschreven?’, dan was het antwoord zeker ‘een vrouw’ geweest. Post schrijft ‘vrouwelijk’, zoals al gezegd met veel oog voor detail, veel wijdlopige gesprekken, beschrijvingen van interieur, smaak, omgeving. Kortom ‘vrouwelijk’. Boeiend, zo’n gendermetamorfose.

Uw recensent vindt het overigens een pre. Misschien dat sommige lezers het een tikkeltje ‘soft’ vinden. Dan maar soft. Wie dit boek leest, wil ook Posts andere boeken lezen. Zeker weten!

Geweldige thriller van een geweldig auteur!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Eten en drinken. Bookmark de permalink.