Heks wreekt zich op zussen

AprilheksMajgull Axelsson – Aprilheks. Vertaald uit het Zweeds (Aprilhäxan) door Janny Middelbeek-Oortgiesen. ISBN 978-90-445-3489-4, 540 pagina’s, € 4,95. Breda: De Geus 2015.

Verborgen zus met heksenkracht kruipt in het leven van drie vrouwen.

Ellen brengt, als jonge weduwe, haar ernstig gehandicapte baby Desirée naar een inrichting en kijkt nooit meer naar haar om. Vervolgens neemt ze drie pleegdochters in huis, Birgitta, Margareta en Christina, alle drie in de steek gelaten door hun moeder. De drie meisjes zijn dol op ’tante Ellen’. Maar als Ellen een beroerte krijgt, moeten ze terug naar het weeshuis.

Ze groeien op zonder ooit iets gehoord te hebben over hun ‘halfzus’ Desirée. Birgitta wordt een junkie en is alcoholiste. Margareta en Christina zijn evenmin gelukkig. De drie meisjes tobben over hun jeugd en het zit ze bijzonder hoog dat zij nooit voor Ellen of iemand anders ‘de belangrijkste’ zijn geweest.

Desirée intussen is wel fysiek, maar bepaald niet verstandelijk gehandicapt. Zij is woedend over het feit dat haar moeder haar heeft verlaten. Maar ze beschikt over heel bijzondere gaven: zij kan, puur op psychische kracht, andermans leven binnendringen en beïnvloeden. Dat maakt Desirée tot een zogenaamde aprilheks. Ze besluit van haar gaven gebruik te maken om wraak te nemen op de pleegdochters, want één van hen, zo redeneert zij, heeft immers háár leven gestolen?

Majgull AxelssonMajgull Axelsonn (Zweden 1947) begon haar loopbaan als journaliste en schreef een aantal non-fictieboeken over sociale onderwerpen. Zij brak in 1997 internationaal door met dit boek en won daarmee de belangrijke Zweedse Augustprijs. Het kwam in Nederland al in 2000 op de markt. Dit is een nieuwe uitgave.

Het boek straalt behoorlijk wat somberheid uit. De drie zussen weten uiteraard niet dat de onbekende Desirée hen onder de huid en in de geest is gekropen. Zij worden geconfronteerd met oud zeer dat zij niet willen horen, zij worden – door Desirée – tegen elkaar opgestookt, en zij geven elkaar de schuld van alle narigheid. Wie anders dan één van de pleegzusters zou hen anders kwaad kunnen doen over zaken waarover niemand iets weet? Niemand, behalve Desirée, die als aprilheks de zussen tergt. En het valt geen van de zussen op dat er in hun omgeving een kraai rondvliegt, Desirée in haar heksengedaante.

Mysteries, valse vrouwen, eenzaamheid, reizen in tijd en ruimte; kortom een spannende Zweedse thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.