Smeets’ laatste Tour?

ThuisindetourMart Smeets – Thuis in de Tour. ISBN 978-94-91567-99-3, 221 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: De Kring 2015.

Mart Smeets herinnert zich alle keren dat de Tour de France Nederland aandeed.

Naar aanleiding van de start van de Tour de France dit jaar in Utrecht doet Martinus Jan (Mart) Smeets (1947), de Éminence Grise van de Nederlandse Tourkenners een boekje open over het verblijf van de Tour in Nederland, te beginnen met de start in 1954 in Amsterdam, toen hij het gebeuren bezocht aan het handje van zijn vader, die namens Remington (schrijfmachines en scheerapparaten) als sponsor optrad. De foto van Marts vader met Wim van Est maakt dan ook deel uit van het omslag.

Achtereenvolgens passeren niet alleen de tourstarts van Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) de revue, maar ook de etappes door Zeeuws-Vlaanderen (1958), naar Maastricht (1969) en naar Valkenburg (1992 en 1996).

MartSmeetsSmeets is een goed verteller. Zonder valse sentimenten deelt hij zijn soms dierbaarste herinneringen met zijn lezers, zoals die aan de door zijn moeder zorgvuldig uitgetikte deelnemerslijst, aan Jean Nelissen (‘de Neel’), aan Gerrit Voorting, aan Peter Post en aan Gerrit Schulte. Wel besteed aan wie Smeets heeft leren waarderen in woord en geschrift.

Oud-basketballer en honkballiefhebber Smeets had eigenlijk niets met fietsen. Vanaf 1973 verkeerde hij eerst voor de radio en later voor de televisie in de wereld van de Tour, een wereld die volgens zijn ouders de zijne niet was. Vorig jaar verzorgde Smeets voor het laatst de presentatie van het succesrijke tv-programma De Avondetappe. Heeft hij dit jaar nog een reden om erbij te zijn? Hopelijk wel.

Het boek bevat hilarische passages, zoals die over Henk ‘Piep’ Molenberg en de ‘nichtenclub’ van George Tor en over de ‘Nacht van Maastricht’, waarvan Jean Nelissen steeds smakelijker wist te vertellen. In Valkenburg relativeert Smeets: We vroegen ons die avond in Limburg af welke renners de tienduizenden langs de stoepen van de Cauberg eigenlijk hadden aangemoedigd en kwamen tot de conclusie dat het er voor hen helemaal niet toe had gedaan wie daar nou precies reden.

Smeets hangt aan kleine zaken uit het verleden, zoals een foto van Peter Post en Gerrit Schulte uit het fotoalbum van zijn vader. Ook nu hij weet dat Lance Armstrong een ‘valsspeler’ was blijft diens samenzijn met een aantal kankerpatiënten in de Rotterdamse Daniël den Hoed kliniek voor hem iets heel bijzonders. Het uiteindelijke oordeel over Armstrongs daden en misstappen doet er niet toe voor die mensen die op 2 juli 2010 aanwezig waren in de kliniek en op de parkeerplaats. Zij beleefden een magisch moment.

Mart Smeets heeft bijna 50 boeken op zijn naam staan (zie onder meer https://www.leeskost.nl/?p=4056 en https://www.leeskost.nl/?p=2752). Daarom is het niet verwonderlijk dat sommige stukjes meer of minder bekend voorkomen. Het doet echter niets af aan het plezier dat ik ook weer aan dit Smeetsboek heb beleefd.

Aan het eind van het boek beschrijft Mart de ontmoeting met een fan in Utrecht. Deze brengt de komende Tour ter sprake: ‘Ik kan niet wachten…’ Ik keek hem na en dacht hardop: ‘Ik eigenlijk wel.’ Drie stappen verder was ik daar niet meer zo heel zeker van.

Gewoon weer een fijn Smeetsboek (voor wie net als uw recensent van hem houdt).

Dit boek is tevens op donderdag 4 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Wielrennen. Bookmark de permalink.