Doofpotten en chantage in de diplomatieke dienst

TunisRené van Rijckevorsel – Tunis. ISBN 978-90-234-8820-0, 346 pagina’s, € 23,89. Amsterdam: Cargo 2014.

Tomas Ross-achtige faction roman rond dood Nederlandse diplomaat in Noord-Afrika.

René van Rijckevorsel (1961), plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier heeft zich gewaagd aan het genre thriller en met succes, want in deze Maand van het Spannende Boek behaalde hij met Tunis de Schaduwprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut van 2015. Zijn vrouw werkte in 1991 als diplomaat in Tunis, met haar kennis van dit land kon hij dit verhaal schrijven.

Hoofdpersoon Fiona Duinwijck is journaliste. Vroeger was ze in diplomatieke dienst. Toen ze in 1991 in Tunesië werkte werd daar collega en vriend Jan Willem Bouman vermoord. Tot haar grote frustratie was de moord nooit grondig onderzocht. Ze krijgt een telefoontje van een oud-minister uit Tunesië die asiel heeft gevraagd in Nederland en zich op dat moment in de uitzetlocatie Ter Apel bevindt. Hij heeft een tip over de moord. Voordat ze hem echter te spreken krijgt wordt hij vermoord. Ze besluit naar Tunesië te gaan om zogenaamd een reportage te maken over de resultaten van drie jaar Arabische Lente, in werkelijkheid wil ze uitzoeken wat er met Bouman is gebeurd. In Tunesië begint ze aan een speurtocht. Ze belandt in allerlei spannende situaties. Op een gegeven moment is de grote vraag hoe ze ooit uit Tunesië terug moet komen.De belangrijkste verhaallijn is de queeste van Fiona Duinwijck. In de hoofdstukken die aangeduid worden met Intermezzo wordt gaandeweg duidelijk dat hier haar grote tegenstander aan het woord is, die kost wat kost tegen wil gaan dat de moord op Bouman wordt opgelost. De schrijver geeft zijn informatie heel gedoseerd, zodat de thriller spannend blijft.

De thriller bevat door de vele verschillende locaties veel interessante informatie. Zo speelt het verhaal zich af bij golfterreinen en worden we (te?) uitvoerig ingelicht over het spel, verder: een asielzoekerscentrum, de Nederlandse ambassade in Tunis, diverse plaatsen in Tunesië, Khartoem en Lampedusa. De Islam ervaren we op heel verschillende manieren. Fiona wordt door enkele moslimmannen thuis ontvangen, het is een beetje raar dat allen bezwijken voor haar charmes. Eén keer wordt ze zelfs geholpen met een ontsnapping en wordt ze gekleed in een boerka, waardoor ze moeiteloos langs alle controles komt.

Fiona is een opvallend knappe en aantrekkelijke vrouw. Ze is ook seksueel behoorlijk actief, een reden te meer om te gaan scheiden van haar wat al te saaie echtgenoot. Het is opvallend hoe in deze tijd van veel expliciete seksscènes in romans Van Rijckevorsel dit allemaal heel decent verwoordt.

Tunis is duidelijk een thriller. Het boek werd uitgegeven in de serie TRC (Tomas Ross Crime). Op de cover staat ook een aanbeveling van Tomas Ross himself. Inderdaad vertoont deze thriller veel eigenschappen van de thrillers van Ross: actueel en een vermenging van feiten en fictie. De situatie in Tunis klopt zeker met de feiten en dat geldt ook voor de vluchtelingenstroom naar Lampedusa. De Nederlandse minister-president in de roman is een fervent vrijgezel (Rutte?), maar ook een pedofiel. Herkenbaar is ook Máxima als de schrijver het heeft over de charmante koningin en de premier met haar over Spaanse taal spreekt.

De stijl is wat gewoontjes, het is zeker geen literaire thriller. Zo is de openingszin er een uit een damesromannetje: Op het moment dat Fiona Duinwijck de achterklep van haar donkergrijze, milieuvriendelijke BMW 325iA Touring dichtgooide, streken op het weilandje aan de overkant van de straat twee ooievaars neer. Van Rijckevorsel weet echter heel goed hoe je een boek spannend kan maken.

Spannend en onthullend thrillerdebuut.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.