De oorlog door de ogen van een kind

AlsjehetlichtnietkuntzienAnthony DoerrAls je het licht niet kunt zien. Vertaald uit het Engels (All the Light We Cannot See) door Eefje Bosch. ISBN 978-90-443-4594-0, 544 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2015.

Nog niet verteld verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Het boek vertelt het verhaal van twee kinderen. Marie-Laure, een blind meisje uit Parijs en Werner, een weesjongen uit Duitsland. Twee heel verschillende kinderen met heel verschillende levens. Toch hebben ze veel parallellen en raken hun levens elkaar uiteindelijk in Saint-Malo.

Marie-Laure is op jonge leeftijd door een oogziekte blind geworden. Haar vader, die werkt in Natuurhistorisch Museum in Parijs, maakt een miniatuur van het huis en de wijk waar ze woont. Zo leert zij zich te oriënteren en haar weg te vinden. Ook hij dwingt haar om veel te wandelen door de straten van Parijs. Hierdoor ontwikkelt Marie-Laure een uitzonderlijk gehoor en kan zij zich prima redden. Wanneer de oorlog uitbreekt vluchten Marie-Laure en haar vader naar Saint-Malo, met een zeer bijzondere kunstschat.

Werner is een jongen die samen met zijn zusje opgroeit in een weeshuis in een mijnstad in Duitsland. Hun vader is omgekomen bij een mijnongeluk. Hij zag nooit meer het licht. Werner is een slimme jongen en heeft een technisch talent wat snel opvalt. Hij komt terecht bij de Hilterjugend en reist via Rusland naar Saint-Malo.

Zeer treffend en in veel detail wordt beschreven wat voor effect de oorlog heeft op opgroeiende kinderen en hoe het hen dwingt om jong volwassen te moeten worden. Beide zijn op verschillende manieren diep getekend door de oorlog. Doerr is een meester in het beschrijven en hierdoor ontstaat een aangrijpend beeld van de effecten van een oorlog op mensen.

AnthonyDoerrAnthony Doerr (1973) is een Amerikaanse auteur van romans en korte verhalen. Met dit boek won hij dit jaar de Pullitzer Prize for Fiction.

Het boek is prachtig geschreven en door de wisseling van karakters per hoofdstuk zit er tempo in en blijf je doorlezen. Er staan prachtige passages en zinnen in het boek, die de moeite waard zijn om een aantal keren te lezen. Zoals: ‘Open je ogen en zie zoveel je kunt voordat je ze eeuwig moet sluiten.’ Wel duurt het einde net te lang, en had Doerr eerder kunnen stoppen zonder dat het afbreuk doet aan het verhaal.

Prachtig en aangrijpend. Een boek om te lezen en herlezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.