Fahrerflucht

DehuisgenootMarjolijn UitzingerDe huisgenoot. ISBN 978-90-445-3368-2, 283 pagina’s, € 17,50. Breda: De Geus 2015, inmiddels tweede druk.

Politieke thriller met lid van de Duitse Bondsdag als hoofdpersoon.

De politieke carrière van Florian von Bismark (niet Bismarck, dus geen familie) zit in de lift. Het SPD-Bondsdaglid staat er goed op bij zijn fractievoorzitter Anna-Lotte Holzbauer en staat op het punt de post Justitie te krijgen in haar schaduwkabinet. Hij mist zijn ex-vrouw niet, nadat ze hem heeft verlaten voor een vriendin en vindt het vanwege zijn drukke leven best dat hij zijn zoontje Tobias nauwelijks ziet.

Florian woont in een monumentaal huis aan de Steinplatz, waarvan hij de bovenverdieping heeft onderverhuurd aan een Amerikaanse studente, met wie hij zo nu en dan het bed deelde tot zij verliefd werd op een jonge kunstenaar. In een opwelling neemt hij een dakloze jongen, Mirco, in huis en maakte hem tot zijn chauffeur.

En dan rijdt Mirco een fietser dood. Bismark dwingt hem door te rijden, waarmee hij het misdrijf Fahrerflucht begaat. Mirco krijgt last van zijn geweten en wil naar de politie, maar dat zou het einde van Bismarks politieke loopbaan betekenen. Hoe kan dit voorkomen worden?

Dit is niet het enige probleem dat Bismark moet zien te tackelen. Zijn oud-klasgenoot en politieke rivaal, de CDU-afgevaardigde Gerhard Kuhn, wil graag Minister van Justitie in het toekomstige kabinet. Bij een coalitie met de SPD is Bismark zijn grote rivaal. Deze grijpt Kuhns horkerige gedrag jegens Lena Hecker, een vrouwelijke afgevaardigde van De Groenen, aan om hem kalt te stellen. Maar Kuhn weet ‘toevallig’ nog van een lijk in de kast uit hun gezamenlijke middelbare schooltijd. En Bismarks samenwerking met Lena wordt dermate innig dat deze beter niet in de openbaarheid kan komen.

Hoe gaat Bismark met al deze problemen om? En hoe reageert hij als iets gebeurt waar hij geen enkele invloed op heeft, maar toch zijn carrière ernstig raakt?

MarjolijnUitzingerMarjolijn Uitzinger (1947) was in de vorige eeuw politiek verslaggever bij achtereenvolgens de Volkskrant en Het Vrije Volk. Ook was ze verbonden aan het beruchte VARA-radioprogramma In de rooie haan. Ze is de weduwe van de prominente CDA-politicus Gerrit Brokx. Ze woont tegenwoordig in Berlijn en heeft verschillende non-fictie boeken op haar naam. Dit is haar derde thriller. Hij was genomineerd voor de Gouden Strop 2015 en bereikte de shortlist.

Het boek is geschreven vanuit een grote kennis van zaken over de Duitse politiek. Het leest lekker weg en de spanning wordt goed opgebouwd. Het plot is ongewoon en de afloop ook.

Kaasje voor de politiek geïnteresseerde lezer die graag relativeert.

Dit boek is tevens op donderdag 18 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.