Als lijken blijven spoken

DegeheugenmanDavid BaldacciDe geheugenman. Vertaald uit het Engels (Memory Man) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0446-2, 392 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: A.W. Bruna.

Rechercheur met een perfect geheugen gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw, kind en zwager.

Politieman Amos Decker heeft een perfect geheugen sinds hij bij zijn eerste wedstrijd als football professional een keiharde klap tegen zijn hoofd kreeg. Dat geheugen komt hem goed van pas bij zijn werk. Maar als hij op een avond thuiskomt en daar de gruwelijk toegetakelde lijken vindt van zijn vrouw Cassie, zijn dochter Molly en zijn zwager Johnnie, stort hij in. Zijn perfecte geheugen wordt een kwelling: hij kan de beelden van hun lijken geen ogenblik uit zijn hoofd zetten. Decker neemt ontslag, verliest zijn huis, raakt aan de drank en leeft als dakloze. De moordenaar wordt niet gevonden. Amos Decker leeft in een hel, gekweld door zijn geheugen.

Na een jaar komt zijn oude maat hem vertellen dat iemand zich als dader gemeld heeft. Dát is het moment waarop Decker opveert. Hij wil weer in actie komen en per se de man spreken die zijn gezin uitmoordde.

DavidBaldacciDavid Baldacci (1960) is een intellectueel soort wonderkind. Hij studeerde Engels, Geschiedenis en Rechten en debuteerde in 1996. Zijn boeken worden in 45 talen vertaald, er gingen tot nu toe 100 miljoen exemplaren over de toonbank.

Decker wilde na de gruwelijke moorden in zijn gezin zelfmoord plegen. Een gevoel van schaamte tegenover vrouw en dochter weerhield hem ervan. Maar hij wilde geen deel meer uitmaken van het politiekorps.

Nadat de man zichzelf heeft aangegeven, dringt praktisch tezelfdertijd een gek-met-pistool de plaatselijke school binnen, waarop veel kinderen van agenten zitten. In deze situatie van chaos en emotie vraagt zijn oude baas Decker weer (tijdelijk) deel te gaan uitmaken van het korps. Zijn scherpe blik en zijn onfeilbare geheugen kunnen wellicht van dienst zijn bij de speurtocht naar de schutter: wat ziet Amos Decker wat zijn collega’s niet zien? En zijn die dingen bruikbaar bij het oplossen van de gruweldaad? De rechercheur komt terug.

Baldacci slaat, volgens zijn uitgever, ‘een nieuwe weg in met deze serie’. Schreef de auteur aanvankelijk alleen complot-thrillers binnen het decor van Washington D.C., met Amos Decker, de geheugenman, kondigt de uitgever ook een serie aan.

Decker, het korps weer binnengehaald vanwege de schoolmoordenaar, ziet daarin ook de kans op zoek te gaan naar ‘zijn’ dader. Is het de man in de cel? Of is dat een stakker die hulp zoekt? En als het deze man niet is, wie of wat leidt hem dan wél naar de dader? En waarom zíjn gezin? Was het toeval of wraak? Maar wat zou hij dan hebben misdreven? Als hij in zijn onfeilbaar geheugen graaft, komt hij geen aanleiding tegen. Tot hij per ongeluk binnenkomt in zijn voormalige woning.

Deze thriller pakt de lezer. Het boek begint met rustige opbouw en noodt dan tot rustig lezen. Als het verhaal zich ontrolt, stop je niet meer. Dan wil je weten hoe het afloopt en blijf je gefascineerd lezen.

Heerlijk spannend boek met een bijzonder gegeven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.