Tourcomplot

DebaasM. Huijdink – De baas. ISBN 978-90-468-1884-8, 288 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2015.

Ging alles er eerlijk aan toe tijdens de honderdste Tour de France?

Nadat de Amerikaan Lance Armstrong (de Baas) met grote overmacht vier keer de Tour de France had gewonnen nam de interesse voor het grootste meerdaagse wielerevenement ter wereld af. De Tour moest spannender worden en belanghebbenden schreven een scenario waarin Armstrong weliswaar de Tour mocht, nee zelfs moest winnen, maar alleen na een heroïsche tweestrijd met de Duitser Jan Ullrich.

Voor de uitvoering van dit scenario werd een beroep gedaan op een aantal zogenaamde fixers, duistere machten die niet schroomden gebruik te maken van chantage, sabotage, intimidatie, en bedrog. De fixers ‘voor’ Armstrong staan onder leiding van Charlie, die ‘voor’ Ullrich worden door Alex aangestuurd. De mysterieuze Madame T coördineert het duo, dat overigens redelijk on speaking terms en soms zelfs on sleeping terms is. Maar kunnen zij hun fixers in bedwang houden? En wat gebeurt er als de journalist Dylan Carmichael, uitgekotst door vrijwel iedereen die er toe doet, achter de waarheid probeert te komen? En als Alex tegen haar instructies in probeert aan te sturen op de Tourwinst van Ullrich.

MoniqueHuydinkMonique Huydink is freelance copyrighter. Ze werkte als redacteur voor onder meer Zomergasten en schreef met Anne Spapens Thuis voor de Tour (1913).

In dit boek weet Huydink feiten en fictie te vermengen tot een spannende thriller rondom de 100ste Tour de France. ‘Met de kennis van nu’ komt dit boek best geloofwaardig over, zeker bij de groeiende massa wielersceptici. Uiteraard neemt het dopinggebruik van de renners (inclusief het dubieuze gedrag van sommige medici) een belangrijke plaats in. Huydink schrijft goed en in overzichtelijke korte hoofdstukjes. Iets meer verdieping van de hoofdpersonen Alex en Charlie had van mij wel gemogen. Daarentegen portretteert ze Armstrong en Ullrich vrij uitgebreid en acceptabel. Het verhaal over Ullrich die met diarree moet fietsen is niet echt smakelijk, maar wel fraai.

Een mooi citaat tot slot:

Eerlijkheid en wielersport waren onverenigbare grootheden. Vals spel behoorde bij de wielersport vanaf het prilste begin. Omdat wielrennen bedacht is om kranten en fietsen te verkopen, en later salami, loten, leningen, verzekeringen, parket, ramen en deuren, telefoons, water en zeep. De renner als reclamezuil, de commercie als aandrijfas, niks eerlijkheid, gewoon geld verdienen.

Spannende tourthriller.

Dit boek is tevens op donderdag 4 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Wielrennen. Bookmark de permalink.