Oerend goeie stekkies van Normaal

Oerend mooie AchterhoekJan Colijn – Oerend mooie Achterhoek. ISBN 978-90-823397-0-3, 160 pagina’s, € 19,50. Jan Colijn www.normaal.nl 2015.

Gids door het land van het naboarschap, het geboorteland van Normaal.

Tukkers en Achterhoekers zijn broedervolken. Niet alleen omdat ze buren zijn, maar omdat in Haaksbergen (in Tukkerije dus) tijdens een autorit de band Normaal het levenslicht zag. Om van daaruit door te reizen naar de Achterhoek en Achterhoeks te blijven.

Maar Bennie Jolink is eerst en vooral Achterhoeker. En in dit boek verklaart hij meteen waarom: de Achterhoek is zijn geboortegrond, hij wil er geen kwaad woord van horen, het is het mooiste deel van Nederland – als je tenminste aan de goede kant van de IJssel woont – en het is zelfs het mooiste plekje van het universum. Jan Colijn schreef dit boek in nauwe samenwerking met Bennie Jolink (1946), Normaal-man en sinds kort weer schilder, want Normaal houdt er dit jaar mee op.

JanColijnDit boek is een ‘dubbele reisgids’. Een reisgids door alle schatten en eigenaardigheden die de Achterhoek te bieden heeft (inclusief talloze culinaire tips, want Jolink houdt van een hapje) én het is een reisgids door 40 jaar Normaal. Beide onderdelen zijn rijk voorzien van foto’s. Normaal heeft talloze Veldtochten gemaakt (zo noemen ze hun tournees) en overal is de band gefotografeerd. Daarbij staan er ook nog talloze niet eerder gepubliceerde foto’s in het boek uit de beginperiode van Normaal. Ze zijn gemaakt door Ruud Schmidt, die als student kunstacademie de band jaren volgde.

Niet-Achterhoek-kenners kunnen met dit boek in de hand een geweldige vakantie houden. In dat geval oriënteren ze zich via de schatkaart, waarop 36 niet-te-missen plaatsen staan. Ga maar eens pannenkoeken en offertjes eten in Klein Amsterdam zoals Hoch-Elten wel wordt genoemd. En bezoek Zieuwent eens, waar men het biergooien als traditie heeft uitgevonden. Wandel eens in De Vennebulten, het favoriete stekkie van Alan Gascoigne, alias de Gaspiepe. En vergeet ook Haaksbergen niet, want daar werd door een groep vrouwelijke jonge anhangers mét idool Bennie Jolink geposeerd voor de enige echte Høkerinnenkalender, inmiddels een waar collectorsitem. Overal trad Normaal op, Jolink vertelt er smeuïge verhalen over.

JolinkplusDit jaar bestond Normaal 40 jaar. De voormalige opgeschoten boerenpummels zijn ‘boeren op jaren’ geworden. En denk als stadse lezer niet dat dit een scheldwoord is. Integendeel. Bennie Jolink vertelt dat Normaal juist aandacht vraagt voor de ontboering van het platteland. Toen de band in 2005 zijn boerenrock jubileumconcert gaf, was de entreeprijs € 30. Maar wie zichzelf een boer vond, kreeg € 12,50 korting.

Auteur en Telegraafjournalist Jan Colijn (1966) heeft een ‘beeld van een boek’ gemaakt. Vol foto’s en mooie tekeningen, vol boeiende weetjes en ditjes en datjes. Colijn was al Normaal-expert, hier heeft hij er de boter nog eens flink uit gebraden.

Jolink schrijft in zijn epiloog We hebben in die veertig jaar Normaal uiteraard onmeunig veel gelachen. Dat plezier en de liefde voor de prachtige Achterhoek stralen van dit boek af.

Oerend genieten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Muziek. Bookmark de permalink.