Stoere vissers

KokenmetvisuitblikBart van Olphen – Koken met vis uit blik. Tekst en fotografie Jaap van Rijn. ISBN 978-90-215-5718-2, 160 pagina’s, € 16,99. Utrecht / Antwerpen: Kosmos 2015.

Kookboek met 65 recepten voor vis uit blik.

Met bovenstaande omschrijving doe je dit boek geen recht. Vis uit blik hoeft niet meer een stoffig noodrantsoen van onderuit het gootsteenkastje te zijn, maar kan vanaf nu de basis van  een verrukkelijk gerecht zijn. Dat kon het natuurlijk al eerder, maar het helpt dat Bart van Olphen ons dat nog maar eens duidelijk maakt.

Maar het is meer dan een kookboek. Het is een pleidooi voor duurzaam gevangen vis uit blik. De lekkerste die er te krijgen is, waar en door wie die gevangen wordt en wie het beste inblikt. Met prachtige foto’s  en verhalen van de mensen met wie de Van Olphen samenwerkt voor zijn productielijn. Dat is mooi, want dan hoef je niet meer het hele internet af op zoek naar de lekkerste vis, want dat heeft hij al voor je gedaan. Want blikjes met niet verantwoord gevangen en ook niet zo lekkere vis blijven natuurlijk ook gewoon bestaan.

BartvanOlphenIedere vissoort krijgt zijn eigen inleiding. De persoonlijke verhalen over de diverse vissers en inblikkers maken dat je anders naar je blikje visvlees kijkt. Je blikje komt opeens niet meer uit de supermarkt, maar is door stoere mannen verantwoord uit zee gehaald. Voor jou. Tonijnbuik die ventresca heet, de sockeyezalm en tonijn van de Maldiven die je blijkbaar in je blikje wilt. Vanaf nu kun je als blikviskenner goede sier  maken op feesten en partijen.

We hebben de sardinehapjes met witte-bonenpuree en baslicumolie, de sardinetartaar en de schelvislever (die eigenlijk kabeljauwlever schijnt te zijn) in sinaasappelsap bereid. Allemaal even verrukkelijk.

Ga naar Barts site: www.fish-tales.com en geniet van nog meer (verse vis) recepten, nog meer informatie en het blije hoofd van onze schrijver. Ook op Instagram is hij te vinden met receptfilmpjes van 15 seconden, dus ook voor wie geen tijd heeft.

Koop het boek. Als je het al hebt, dan geef je het maar cadeau.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.