(Ex-)voetbalvrouw rekent af

GracielaThea Tijssen – Graciela, het extreme levensverhaal van een voetbalvrouw. ISBN 978-90-8567-238-8, 288 pagina’s, € 17,95. Zeewolde: ABC Uitgeverij / Hilversum: FC Klap 2015.

Graciela, de ex van voetballer Fernando Ricksen, opent de huwelijks-beerput.

Graciela l’Ami was jarenlang getrouwd met Fernando Ricksen, die als voormalig Oranje-international speelde bij Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg. Iedereen weet wat dat betekent: het geld groeide aan de bomen en het echtpaar leidde een goudomrand leven. Maar drank, drugs en vrouwen en het voetballersgevoel god-zelf te zijn deden het huwelijk geen goed. Fernando bleek bovendien uiterst agressief en licht ontvlambaar: ging hem iets niet naar de zin, dan moest Graciela boeten.

In dit boek trekt mevrouw de beerput open en doet de wereld kond van het karakter van haar voormalige echtgenoot. L’Ami schrijft het boek niet zelf, maar vertelde haar levensverhaal aan auteur, bladenmaakster Thea Tijssen.

TheaTijssen‘Waar er twee vechten, hebben er twee schuld’. Het is een oud gezegde dat zijn kracht niet heeft verloren. Fernando Ricksen heeft zelf ook een boek geschreven: Vechtlust, nadat bij hem de spierziekte ALS was geconstateerd. Sinds die tijd komt hij nog in actie bij benefietwedstrijden. Maar, en zo gaat het wel vaker als mensen een ernstige kwaal krijgen of nadat zij zijn overleden, sinds die tijd is hij ook praktisch heilig verklaard. Zijn verleden is vergeten.

Volgens Fernando’s boek had hij maar één probleem: dat was zijn vrouw Graciela. In de inleiding van haar eigen boek memoreert Graciela dat. Zij voegt eraan toe dat zij ‘het zat is om steeds weer aangevallen te worden en om zijn onzin en leugens te lezen’. Dat is de reden voor haar eigen boek: een eigen Vechtlust. Een regelrechte schop in het doel van vrouwlief richting Fernando.

Ik heb nooit bij het echtpaar gebivakkeerd en ieder ervaart zijn eigen versie van de waarheid. Feit is wel natuurlijk dat je als vrouw niet zo gauw het huis ontvlucht voor het geweld van je man. En de heilige Fernando kan Graciela nog zo onuitstaanbaar vinden, maar dat geeft hem nog niet het recht om zich, verslaafd als hij was, als een beest te gaan gedragen.

Graciela schenkt ook niet voor niets een deel van de opbrengst van haar boek aan de Stichting BlijfGroep, die opvang biedt aan mishandelde vrouwen.

Graciela is een soort roddelboek over de zwarte kant van het rijke leven van een voetballer. De ex-voetbalvrouw heeft natuurlijk met meer mensen in dat wereldje te maken gehad dan alleen met haar eigen man, zoals Ronald de Boer, Dick Advocaat en Cor Pot. Sommigen van hen zullen niet blij zijn met l’Ami’s ontboezemingen.

Gastschrijver Thea Tijssen is overigens geen begaafd styliste en schrijfster. Af en toe krijg je de indruk alsof zij alleen de banden met het gesproken verhaal van Graciela heeft uitgetikt. En daarmee resulteert het boek in 288 pagina’s vol opgeschreven spreektaal van een verbaal niet erg begaafd spreekster. Het had ook best wat korter gekund.

Een boek voor lezers die iedere regel tekst rond het voetbalgebeuren willen lezen. Ook als het de zijlijn voorbijgaat.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Man-vrouw verhouding, Voetbal. Bookmark de permalink.