Luguber onderzoek

KoudSpoorCarina van Leeuwen – Koud spoor. ISBN 978-94-005-0215-4, 288 pagina’s, € 19,95. Utrecht: A.W. Bruna 2014.

Forensisch rechercheur aan het werk.

In het zomerse Den Haag worden op verschillende plekken regelmatig afgezaagde lichaamsdelen in vuilniszakken gevonden, die na onderzoek bij elkaar blijken te horen. In dezelfde tijd wordt het lichaam van een gestorven zonderling gevonden. Forensisch rechercheur Renee Spaan van het bureau Dorumstraat en haar collega’s onderzoeken beide zaken. Daarnaast is Spaan bezig met haar eigen onderzoek naar de mysterieuze dood van haar vader, die ook bij de politie werkte. Hij stierf tijdens een inval in een XTC-laboratorium.

In deze thriller volgen we de onderzoeken van Spaan op de voet. Daarnaast vernemen we het nodige over haar collega’s op het bureau, haar op technologische snufjes geilende chef, haar tantes en haar vrolijke en enthousiaste maatje Bob, inderdaad een hond om van te houden. Het liefdesleven van Renee is bepaald niet rustig. De aantrekkelijke dokter Chris Verweij wil graag een vaste relatie met haar aangaan, maar Renee is daar (nog?) niet aan toe en heeft er ook nog enkele losse scharrels tussendoor.

Ook de actualiteit speelt een rol als de auteur laat zien hoe bepaalde bezuinigingen het werk van de politie bemoeilijken.

CarinavanLeeuwenDe auteur Carina van Leeuwen werkt als Inspecteur / Forensisch expert in het Team Review en Cold Case. In 1914 debuteerde zij met Vuurproef (zie https://www.leeskost.nl/?p=3065) als eerste deel van de serie Unit Place Delict. Dit tweede deel kan overigens ook heel goed zelfstandig worden gelezen.

Van Leeuwen schrijft vlot en in korte hoofdstukken, wat prettig leest. De casus van de gestorven zonderling wordt helder uit de doeken gedaan, evenals het onderzoek naar de dood van de vader van Renee. Jammer genoeg is dat laatste onderzoek nog niet afgerond aan het einde van dit boek. Een cliffhanger dus die de lezer laat wachten tot deel drie uit is. Ik vind dat eigenlijk niet kunnen.

Ik heb iets minder genoegen aan dit boek heb beleefd dan aan het vorige. De zaak van de afgezaagde lichaamsdelen is wel erg gecompliceerd en wordt heel gedetailleerd uitgewerkt. Ik kon er mijn aandacht als lezer niet helemaal bij houden, maar dat kan een kwestie van smaak zijn. Over de geloofwaardigheid van dit bizarre verhaal heb ik mijn twijfels, maar ik sluit het ook niet uit.

Ik blijf benieuwd naar het volgende deel, al is het alleen maar om de dood van Spaan sr. opgehelderd te zien.

Behoorlijke forensische thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.