Zo nicht als een paard

EeuwigeroemEddy Zoey en Marcel Langedijk – Eeuwige Roem. Bekende Nederlanders over het leven na de spotlights. ISBN 978-90-214-5769-7, 207 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Q.

Portretten van ooit bekende Nederlanders.

Zeggen de namen van Rolf Wouters, Bart Spring in ’t Veld, Nance Coolen, Getty Kaspers, Ingeborg Wieten en Jeroen Post u wat? Nee, dan bevindt u zich in het gezelschap van uw recensent. Al lezende in dit boekje blijken het ooit bekende Nederlanders geweest, evenals Falco Zandstra, Frank Masmeijer, Ben Wijnstekers, Cindy Pielstroom, Hans van der Togt, Viola Holt, Ed Nijpels, Edwin Jongejans en de Dolly Dots. Maar hun namen komen mij ten minste bekend voor.

De auteurs vonden het leuk hen op te zoeken en te kijken hoe het hen verging en vergaat. Dat levert een aantal nietszeggende stukjes op. Vooral dat over Rolf Wouters lijkt nergens naar. Misschien daarom eindigt het met een QR-code. Wie deze scant met haar of zijn smartphone krijgt alsnog een interview in de Volkskrant te lezen.

ZoeyLangedijkHet leukste vond ik het stukje over de Dolly Dots, een mooi portret van zes leuk meiden, die ooit waanzinnig populair waren.

Het aardigste vind ik nog de vele mooie quotes. Ik geef er hieronder een paar, maar er staan er natuurlijk veel meer mooie uitspraken in.

Big Brother-winnaar Bart Spring in ’t Veld: Je hebt mensen die zeggen dat je aan relaties moet werken. Ik houd niet zo van werken.

Oud-wereldkampioen schaatsen Falco Zandstra: Ik kreeg fanmail, soms zelfs met slipjes erin. Maar ik had op vrij jonge leeftijd al verkering. Met het meisje dat nu nog steeds mijn vrouw is.

Oud tv-presentator Frank Masmeijer: Ik sport, heb nooit gerookt, nooit drugs gebruikt (enkele weken na het interview werd hij gearresteerd op verdenking van drugshandel).

Oud voetbal-International Ben Wijnstekers, ‘Mister Feyenoord’: Je had hier natuurlijk ook nog Wim Jansen, die heeft heel lang voor Feyenoord gespeeld, maar uiteindelijk een misstap gemaakt. Nou ja, zo zeggen de supporters dat, hė? Hij ging naar Ajax.

Oud tv-omroepster Cindy Pielstroom: Het enige nadeel van die oude roem is dat mensen me nog wel herkennen, maar niet meer weten waarvan. Denken ze dat ik hun kapper ben. Dat laat ik dan maar zo.

Oud tv-omroeper Hans van der Togt: Bijna niemand wist in het begin dat ik zo nicht als een paard was. Toen ze daarachter kwamen is er een paar maanden vergaderd. Kon dat wel? Uiteindelijk vonden ze het goed. Misschien ook wel omdat ik niet het type nicht ben dat het vreselijk naar buiten toe uitstraalt. Ik ben niet verwijfd.

Oud tv-presentator Viola Holt (voorheen Van Emmenes): Ja, ik heb de Gooise matras wel gezien. Kom op, je bent zeventien, je ziet er heel mooi uit, zo gaan die dingen.

Tijdens, maar ook na afloop van de populaire periode komen de verbroken relaties, de depressies, overmatig drugs- en/of alcoholmisbruik. Het zijn inderdaad sterke schouders die de roem kunnen dragen.

Wat opvalt is dat er tussen al die (voormalige?) BN’ers slechts enkelen uit de wereld van sport en politiek komen. Hadden die niet beter met hun soortgenoten een eigen boekje kunnen krijgen, want de media zijn toch een wereldje apart.

Interessant voor wie in haar of zijn vroegere idolen is geïnteresseerd.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.