Autobiografie van een antiheld

DekunstvanhetmislukkenLeo Verheul – De kunst van het mislukken. ISBN 978-90-488-1967-6, 224 pagina’s, € 19,95, Amsterdam: Lebowski 2014.

Verslag van een leven vol hindernissen.

Journalist, schrijver en programmamaker Leo Verheul is bezeten van voetbal. Hij schrijft erover, heeft veel succes en verdient daarmee geld als water. Hij leidt het leven van een verwende topsporter: het geld kan immers niet op? Huizen in Spanje, dure auto’s, nachtclubs, drank, drugs, hoeren, hij laat het geld gemakkelijk rollen. Maar het tij keert.

De dag komt dat hij in Spanje – vergeefs – een uitkering tracht te krijgen en zich in arren moede tot de Voedselbank moet wenden. Daar gaan jaren overheen. Over die jaren schrijft hij dit boek.

LeoVerheulLeo Verheul (1954) schreef voor Het Vrije Volk, Voetbal International en Panorama. Sinds het ontstaan van Hard Gras schrijft hij ook voor dit literaire voetbaltijdschrift. Hij werkte mee aan tv-programma’s en debuteerde in 2012 als filmmaker met de documentaire Pablo & Poëzie.

Verheuls carrière is met zo veel ups and downs gepaard gegaan, dat hij, gestaald door ervaringen, in staat is er met humor tegenaan te kijken. In zijn voorwoord zegt hij dan ook: Mensen willen rijk en beroemd worden. Het gaat maar om één ding: succes en somt vervolgens alle tv-programma’s op die tot doel hebben mensen via gezang, bakwerk, dans of wat dan ook aan die eeuwige roem te helpen. Om te vervolgen: En dat terwijl er zo oneindig veel meer fantasie, vernuft en raffinement nodig is om groots en meeslepend te mislukken. Déze eigenschappen zijn hem zelf op het lijf geschreven, dat blijkt uit zijn verhalen. Hij schrijft erover met typische voetbalhumor.

Op de kaft van het boek staan als een soort ‘anti-aanbeveling’ de woorden van een man die niet kan spreken: Louis van Gaal. Die stelt botweg: Leo Verheul kan niet schrijven. Daaruit blijkt één ding zeker: Van Gaal kan niet lezen. Hij zal wel wat af te rekenen hebben met Verheul. Want deze kan voortreffelijk, zij het niet altijd even fijnzinnig schrijven. Hij heeft een meeslepende stijl, hij neemt zijn lezers vol vuur op sleeptouw.

Die lezers, daar ben ik van overtuigd, zijn gegarandeerd (mannen)kijkers van het voetbalprogramma Voetbal International, waarin een aantal heren voetbal analyseert, elkaar van tijd tot tijd stevig de maat neemt, tot lachen, gieren, brullen komt en het publiek in de zaal met zich mee trekt.

Voor de doelgroep een geweldig boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Journalistiek, Voetbal. Bookmark de permalink.