Levenslange, overspelige liefde

GodinheldGustaaf Peek – Godin, held. ISBN 978-90-214-5682-9, 274 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Querido 2014.

Heftige liefdesroman vol erotiek

Met Godin, held schreef Gustaaf Peek een ware bestseller. Dat werd direct al bevorderd door de toekenning van het predicaat Boek van de Maand van het tv-programma  De wereld draait door. Het succes kan ook veroorzaakt zijn door de overvloed aan seksscènes. De boekverkopers die deze roman verkozen vonden de seks allemaal literair verantwoord. Alom is er sprake van grote waardering, wat ook nog eens blijkt uit het feit dat het boek op de shortlist staat van de Libris Literatuurlijst 2015.

Een samenvatting is snel te maken. Bijzonder is wel dat het verhaal in een omgekeerde chronologie is geschreven. Het begint met hoofdstuk 50 en eindigt met hoofdstuk 0. Als we met het eind beginnen dan leren we in hoofdstuk 0 Tessa kennen, ze wil schrijfster worden: Boeken schrijven daar zou ze haar leven mee vullen. In hoofdstuk 1 gaat het over Marius. Hij is verliefd op een nieuw meisje. In de beschrijving van haar zien we de literaire capaciteiten van Peek: het was onmogelijk geworden niet naar haar te kijken. De open hals ondanks de winter, haar lange bruine haren in ringen op de achteloze, pijnlijk witte huid. Tessa, Tessa. De roman staat vol met dit soort prachtige zinnen. In hoofdstuk 2 hebben ze hun eerste ontmoeting en blijken ze beiden schrijfaspiraties te hebben. In hoofdstuk 3 vindt de eerste vrijpartij plaats en al gauw wordt het wat eentonig: vele ontmoetingen volgen met alleen maar seks. Ze trouwen niet met elkaar, maar beiden hebben een andere vaste relatie. Hun ontmoetingen blijven doorgaan, jaar na jaar tot de dood er op volgt.

GustaafPeekBuiten de ontmoetingen en de beide hoofdpersonen wordt er weinig verteld.  Over Corinne, de vrouw van Marius, horen we weinig. Na diens dood ontmoeten zij en Tessa elkaar. De laatste is getrouwd met Paul en ze hebben een zoon Onno. Na een droevige gebeurtenis in haar gezin wil Tessa Marius niet meer zien. Hun verwijdering duurt drie jaar, maar hun liefde is blijven bestaan en na drie jaar wordt hun relatie weer hervat.

De omgekeerde vertelvolgorde geeft een vreemd effect. De vraag is nu steeds: wat ging er aan vooraf?  De roman begint met de begrafenis van Tessa.  In een volgend hoofdstuk belanden we bij de voorbereidingen van de euthanasie van Tessa. Als overlijdensdatum kiest ze dezelfde datum als die van Marius: 7 september. Het is dan 2039, ze heeft Marius dan al 24 jaar overleefd. Ook de droevige dood van Marius wordt beschreven: alleen in een hotelkamer. Pas daarna komen de laatste ontmoetingen van Marius en Tessa en gaan we geleidelijk naar hun jeugd. Deze vertelwijze heeft niet mijn voorkeur. Door de nummering van de hoofdstukken heeft Peek de keuze aan de lezer gelaten, je kunt ook achterin het boek beginnen.

Godin, held is een liefdesroman met erg veel seksscènes. Peek overdrijft hier wel. Hij vindt het nodig het liefdesspel zeer gedetailleerd weer te geven. Als lezer denk je soms: daar gaan ze weer. Soms doet Peek zijn best om schuttingtaal te vermijden. Hij gebruikt dan woorden als vulva en labia. De seks in dit boek is ook wel weer gewoon, omdat het om zeer verliefde en gepassioneerde geliefden gaat. Het hoort erbij. Het blijft ontroerend dat hun liefde zo lang standhoudt. Het verlangen naar elkaar blijft groot en dat is mooi.

Een prachtig geschreven literair boek. Voor preutse lezers soms te heftig, maar de liefde ontroert.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Erotiek, Fictie. Bookmark de permalink.