Jeugdherinnering in spe

Home BakedYvette van Boven – Home Baked. ISBN 978-90-5956-567-8, 381 pagina’s, €29,95. Hilversum: Fontaine uitgevers 2014.

Een bakboek. Geen kookboek dus.

Bakken: deeg, beslag gaar en eetbaar maken door het (meestal in een vorm of pan) in een sterk verhitte oven of op een heet vuur te zetten, waardoor het tevens een korst krijgt, volgens de dikke van Dale. Enfin… het kan gezelliger, zo bewijst Yvette van Boven.

Bakken is anders dan koken. Bakken is instructies opvolgen en het resultaat in de oven zetten. En bij de meeste dingen mag je niet eens tussendoor stiekem in de oven kijken. Geen ruimte  voor sjoemelen. Het gaat er bij bakken dus om dat de instructies helder zijn. En dat zijn ze in Home Baked. Ik durf daar zo mijn 10-jarige op zondagochtend mee de keuken in te sturen terwijl ik nog in bed lig. Daar worden de jeugdherinneringen in spe gebakken.

YvettevanBovenVoor de niet ervaren bakker is het goed om het eerste hoofdstuk mise-en-place door te lezen: de basis, wat hebt u nodig, hoe voorkomt u veel teleurstellingen en hoe lost u het op als het toch fout gaat, kortom eerste hulp bij bakverdriet. Overigens is het met bakken zo dat er meestal niet echt iets op te lossen is en het meer een kwestie is van volgende-keer-beter. Maar als je het leest voor je begint is er wellicht wat te voorkomen. De informatie is prettig gerangschikt en compleet.

De recepten zijn, overwegend, in basis klassiek maar dan wel allemaal net even wat lekkerder dan je in het Haags kookboek zult aantreffen. Veel lekkerder. Aangepast aan nu, zonder nou over de top te gaan met allerlei lollige combi’s  die misschien wel hip zijn maar eigenlijk niet te eten. En een aantal fijne basics als ganache, clotted cream en… home made Nutella. Het enige verwarrende is de joviale toon die je doet geloven dat je tot de intimi behoort terwijl je met U aangesproken wordt.

Het is een mooi vormgegeven boek met de bijzonder aantrekkelijke en grappige foto’s van Oof Verschuren. Het duurde even voordat ik begreep waarom de prachtige foto’s, voor zover niet van eten, in Ierland en Frankrijk gemaakt waren. Van Boven, foodstylist, columnist en culinair redacteur van Libelle, heeft Ierse roots en een huis in Frankrijk, vandaar. Ook veel foto’s van de stralende Yvette zelf, waardoor je het gevoel krijgt dat als je nou maar aan het bakken slaat, je net zo blij, ongecompliceerd en gelukkig wordt als zij op de foto’s lijkt te zijn.

Een fijn cadeauboek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.