Ontvoering in Stockholm

ViproomJens Lapidus – Viproom. Vertaald uit het Zweeds (VIP-rummet) door Steven Schneijdersberg. ISBN 978-94-005-0516-2, 448 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: A.W. Bruna 2014.

Eerste deel van een nieuwe serie Stockholmthrillers van Jens Lapidus.

De Zweedse strafrechtadvocaat Jens Lapidus (1974) is bekend om de Stockholm trilogie: Snel geld, Bloedlink en Val dood. Het zijn rauwe, realistische en gewelddadige thrillers die zich afspelen in het milieu van de Oost-Europese maffia in Stockholm. Lapidus kent die wereld, want hij heeft al vele misdadigers uit die scene verdedigd. Met Viproom is hij begonnen aan een nieuwe serie. Dit keer zijn de hoofdpersonen geen misdadigers en is zijn stijl is veel minder rauw. Een overeenkomst is het feit dat ook in deze thriller de politie geen rol speelt.

Viproom heeft zoals veel moderne thrillers veel verhaallijnen. De eerste verhaallijn is te herkennen aan de titel De harddisk en aan de cursieve letters. Het gaat over Mats die in het bezit is van een laptop met een inhoud die hem in gevaar brengt en zijn huwelijk vernietigt. Pas aan het eind van het boek komen de verbanden met de andere verhaallijnen.

JensLapidusEen van de hoofdpersonen is Nadjan, alias Teddy die juist een gevangenisstraf van acht jaar heeft uitgezeten. Voor welk delict hij heeft gezeten wordt pas later duidelijk. Hij wil een nette burger worden, maar hij vindt geen werk, bovendien moet hij op korte termijn een grote schuld uit het verleden betalen. Dus heeft hij weinig keus als hij een kans krijgt om veel geld te verdienen.

De andere hoofdpersoon is Emelie Jansson. Zij is een advocate met grote ambities. Door haar chef wordt ze belast met het oplossen van een ontvoeringszaak. Ze moet dit doen zonder medewering van haar collega’s en ook zonder hulp van de politie. De zeer rijke familie Schale wil de ontvoering van hun zoon Philip absoluut zonder politie laten oplossen.

Magnus, de directeur van het advocatenbureau heeft Teddy, die bekend is met het misdaadmilieu en die zonder werk is, gevraagd Emelie te assisteren. De samenwerking tussen de twee blijft heel lang stroef: ze vertrouwt hem niet en schrikt terug voor zijn gewelddadige handelingen. Toch weten ze door vasthoudendheid en intelligent speurwerk resultaat te boeken.

Een aparte verhaallijn is die van de ontvoerde Philip. We maken mee hoe hij gemarteld wordt en hoe hij allerlei pogingen doet om geld van zijn bankrekening over te maken op een rekening in Thailand. Als lezer weten we dus ook iets over de locatie waar Philip gevangen zit en iets over de ontvoerders.

De titel Viproom slaat op een apart gedeelte in een restaurant dat gereserveerd is voor een geselecteerd publiek. Lapidus zet zich in dit boek duidelijk af tegen de rijken in Stockholm. Het gaat om zeer rijken die zich alles kunnen veroorloven. Ze denken ook dat alles voor hen geoorloofd is.

Alle verhalen komen keurig bij elkaar en dan volgt een zeer verrassend, maar wel heel uitgebreid verteld slot. Daarna volgt nog een epiloog en een letterlijk vonnis van het Gerechtshof in Stockholm. Viproom begint met een Harddisk-hoofdstuk en eindigt er ook mee: alle laatste raadselen worden onthuld.

Dit is een thriller die wat moeilijk op gang komt en die door de vele verhaallijnen soms wat ingewikkeld is. Af en toe moet je even terugbladeren om te weten wat er met een bepaald persoon gebeurd is. Toch is het een meeslepend en goed geschreven thriller. Doordat de auteur bepaalde informatie achterhoudt en slechts gedoceerd onthult, blijft de spanning er in.

De karakters zijn diepgaand beschreven. Hopelijk continueert Lapidus dit niveau en hebben we kennisgemaakt met een nieuw speurdersduo waar we nog spannende dingen van kunnen verwachten.

Weer een enerverende thriller uit Zweden.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.