Poirot blijft Pietje Precies

DemonogrammoordenSophie Hannah / Agatha Christie – De Monogram Moorden. (Vertaald uit het Engels (The Monogram Murders) door Anna Livestro. ISBN 978-90-488-2205-8, 336 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: The House of Books 2014.

Nieuw Hercule Poirot mysterie.

Het is 1929. Hercule Poirot is op vakantie in een pension op 300 meter afstand van zijn eigen huis. Hij wil onbereikbaar zijn, weg uit de omgeving waar iedereen hem benadert en een beroep doet op zijn ‘kleine grijze celletjes’. Die celletjes hebben rust nodig.

Maar terwijl hij in een koffiehuis van zijn copieuze maaltijd geniet, komt er een angstige vrouw binnenrennen. Ze vertelt hem dat iemand haar wil vermoorden.

Vanaf dat moment is Poirots vakantie voorbij. Zeker als heel kort daarna drie moorden worden gepleegd in een chique Londens hotel. De doden hebben alle drie een gouden manchetknoop met een monogram in hun mond. Een bevriende politieman vraagt Poirots raad en de kleine grijze celletjes gaan weer overuren draaien.

Wie dacht dat Hercule Poirot dood was sinds het overlijden van zijn ‘schepper’, detectiveschrijfster Agatha Christie, heeft het mis. Christie bedacht het personage van de Belgische detective Hercule Poirot in 1916, de Britse Sophie Hannah – groot bewonderaarster van Agatha Christie – werd door Christies erfgenamen uitverkoren om een nieuw boek over Poirot te schrijven.

SophieHannahSophie Hannah werd geboren in 1972, vier jaar voor the Queen of Crime Agatha Christie op 86-jarige leeftijd overleed. Hannah zelf is ook bestsellerauteur. Zij schrijft romans, thrillers, kinderbeken en poëzie. Haar boeken worden uitgegeven in 27 landen en ze ontving diverse prijzen.

Agatha Christie is wereldberoemd. Ze schreef 80 detectives, waarvan er vele werden verfilmd. In Nederland zijn naar schatting 20 miljoen boeken van Christie verkocht. Wereldwijd is ze de best verkopende auteur aller tijden met 3,2 miljard boeken op haar conto. Poirot is een van haar bekendste figuren, mede door de televisieverfilming van deze figuur, onnavolgbaar vertolkt door David Suchet.

Sophie Hannah bewondert Agatha Christie zeer. Zozeer dat ze een plot bedacht waarin Poirot een moordzaak zou kunnen oplossen. Ze ging met dit plot naar Matthew Prichard, voorzitter van Agatha Christie Limited en kleinzoon van de schrijfster. Prichard was enthousiast: wie zó in de huid van de schrijfster kon kruipen en zich zo kon inleven in Poirot mocht van hem een ‘nieuwe Christie’ schrijven. De Monogram Moorden is het resultaat.

Met De Monogram Moorden herleeft de pijnlijk nauwkeurige, precieuze, nuffige, elegante Poirot alsof hij nooit is weggeweest. Hij kijkt, luistert, verbindt schijnbaar onzichtbare lijnen en legt verbanden met een oude, onopgeloste zaak die zestien jaar daarvoor een heel dorp op stelten zette.

Poirot is inderdaad geen spat veranderd. Hij is nog steeds even ijdel en zelfgenoegzaam, maar net als voorheen vergeef je hem dat omdat hij zo slim en sympathiek is. De bevriende politieman van Scotland Yard voert braaf de opdrachten uit die de kleine Belgische speurder voor hem bedenkt. Hun beider werk leidt onontkoombaar naar de moordenaar.

Toch is er iets vreemds met deze Poirot aan de hand. Dat ligt niet aan Poirot, maar aan de lezer van 2014. Die lezer is gewend aan thrillers waarin vliegtuigen, snelle auto’s, elektronica, computers, smartphones, internet, sms’en en wat al niet meer, het werktempo sterk verhogen zodat er snel antwoord gegeven kan worden op vragen, waarvoor de speurders uit de vorige eeuw langdurig op zoek moesten gaan.

Dat werkt enigszins vervreemdend.

Daarmee is De Monogram Moorden bijna een thriller die trekjes heeft van een historische roman. Dat heeft zeker aandoenlijke kanten, maar soms wekt het ongeduld op.

De kleinzoon van Cristie is erop aangesproken: of zijn grootmoeder Poirot zelf niet zou laten meeprofiteren van het technisch vernuft dat het speuren vereenvoudigt. Prichard wilde niet uitsluiten dat dit in de toekomst zou gaan gebeuren, maar, zei hij: ‘voor nu paste het niet in de look & feel van Agatha Christie en dat is wat we nu wilden. We wilden het niet nog verwarrender maken dan het mogelijk al is. Poirot krijgt voorlopig nog geen Iphone.’

Waarmee De Monogam Moorden een klassieke detective is, voor de liefhebbers van een echte Poirot en van de knappe whodunnits, zoals Agatha Christie die ooit heeft geschreven.

Onweerstaanbaar!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.