Gezondheid

Omfietswijngids2015Nicolaas Klei – Omfietswijngids 2015. ISBN 978-90-5759-695-7, 589 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Podium 2014.

Dit jaar 450 ‘omfietswijnen’ plus een selectie uit het aanbod van een  aantal winkelketens.

Wijnkenner Nicolaas vertelt in de inleiding van deze jaarlijkse gids voor de wijnconsument dat er naast de omfietswijnen, die hij dit jaar gevonden heeft, ook nog wijnen zijn ‘die niet het omfietsen waard zijn, maar wel keurig te drinken tot zelfs heel lekker (maar net niet spannend genoeg, of overdreven prijzig)’. Ook voor weinig geld is er volgens de auteur, die zichzelf een krent noemt, goede wijn te vinden.

Hoewel het natuurlijk in de eerste plaats om lekkere wijn gaat, laat Klei ook dit jaar de weggietwijnen niet onvermeld. Dit op speciaal verzoek van veel lezers. Velen scheppen er kennelijk een genoegen in dat de voor € 6,99 (jawel) bij Albert Heijn verkrijgbare J.C. Le Roux, La Fleurette, Sparkling Wine door Klei wordt gekwalificeerd als witte kaugumballenschuimwijn’. De Labriole, Saint Mont 2013 van Dirk III krijgt het volgende oordeel: ‘Vervaardigd van uitgeknepen citroentjes, tewerkgesteld onder erbarmelijke omstandigheden’. Lachen, behalve als u hem bij de buurtbarbecue aantreft.

NicolaasKleiNa de weggietwijnen komen per leverancier de Overige wijnen, waar u voor de prijs/kwaliteitsverhouding het beste af kunt gaan op het aantal afgedrukte glazen. Ik zou persoonlijk alleen maar een fles overwegen mee te nemen, die Klein met tenminste drie glazen kwalificeert.

Ook dit jaar bevat de gids weer meer pagina’s dan de vorige editie, maar het blijft nog steeds een handzaam boekje. U vindt er wijnen van Albert Heijn, Aldi, By the grape, C1000, Coop, Dekamarkt, Dirk III, , Ekoplaza, Emté, Gall & Gall, Les Généreux, Hema, Henri Bloem, Jumbo, Lidl, Marqt, MCD, Natuurvoedingswinkels, De Natuurwinkel, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar, Vomar en Wijnkoperij De Gouden Ton. Deen, Dekamarkt, Dirk van den Broek en Hoogvliet deden dit jaar niet mee of zonden slechts enkele wijnen in. Bang voor de soms wat scherpe tong van Klei als hij bocht proeft?

Achtereenvolgens ziet u van elke leverancier (als ze er zijn) de Omfietswijnen in wit, rosé en rood per land gerangschikt , gevolgd door (indien aanwezig) de Weggietwijnen en de Overige wijnen. Daarna komt nog een sectie met topwijnen, onderverdeeld in wit, rood, rosé, onder de € 3,50 (die bestaan nog steeds), biologisch, huiswijn, mousserend, per land (Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Italië, Spanje en Zuid-Afrika), chardonnaywijnen, cabernet sauvignon-wijnen, carmenèrewijnen, malbecwijnen en merlotwijnen. Het boek wordt met een uitgebreid register afgesloten.

Een handig hulpmiddel bij het selecteren van uw supermarkt en bij het zoeken naar flessen met een smakelijke inhoud. Zeker als uw smaak, zoals de mijne, redelijk overeenkomt met die van de schrijver.

Dit boek is tevens op woensdag 21 januari 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Jaarlijkse uitgave. Bookmark de permalink.