Zo kan die wel weer

SorryYoup van ’t Hek – Sorry! ISBN 978-94-004-0398-7, 221 pagina’s, € 8,95. Amsterdam: Thomas Rap 2014.

De meest recente columns van Youp van ’t Hek.

De column van Youp van ’t Hek is voor veel lezers van NRC Handelsblad het eerste wat ze opzoeken in de zaterdageditie. Wie geen abonnee is of te lui om de digitale versie op Internet te lezen moet wachten op de jaarlijkse uitgave in boekvorm. Die boekjes zijn natuurlijk ook gewild bij degenen die nog eens willen lezen waar Youp zich destijds druk over maakte.

En ook dit jaar worden we weer op onze wenken bediend. In één van de columns dreigt Youp onmiddellijk zijn biezen bij het NRC te pakken als de krant in handen van het Telegraaf-concern zou belanden. Een loos gerucht? In ieder geval is het niet gebeurd, anders zou dit boekje nog dunner zijn geweest.

YoupvantHekIn zijn inleiding laat Youp weten dat hij bijna nooit sorry zegt, ook niet aan mensen die hij heeft beledigd. ‘De meeste slachtoffers vroegen er zelf om. Smeekten mij bijna door zich heel raar te gedragen. En dan ben je bij mij aan de beurt. Het maakt mij nooit uit wie het is. Of ie nou Henkie Krol, Poetin of Willem-Alexander heet. Soms moeten ze even een zacht duwtje hebben. Meestal is het een zachte tackle, maar soms ga ik er met gestrekt been in. Waarom? Dat is mijn werk’. In ook in dit deeltje maakt Youp het weer helemaal waar.

Onder zijn vele slachtoffers noteer ik  verder ‘Geer en Goor’, Doekle Terpstra, Roos Vonk (Roos van vlees), Peter Rehwinkel, Albert Verlinden en Onno Hoes, Mart Smeets, Knevel en Van den Brink, het dure nieuwe logo van de gemeente Amsterdam, Joris Demmink, burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen ‘met zijn hitsige handje’ (op het achterwerk van de koningin), KMPG (het megalomane hoofdkantoor), de veel vliegende directeur van Greenpeace en Cliff Richard.

Om te proeven een tweetal citaten:

Of ik vind dat Hoes af moet treden om zijn privéleven? Nee, natuurlijk niet. Onno likt zich maar lekker suf in zijn vrije tijd. Al dat gelebber van zo’n vunzige vijftiger gaat me niks aan. Maar de man van Onno wil dat we het weten. Die houdt ons dagelijks op de hoogte over welke hand in welke broek verdwijnt.

De Nederlandse Bank. Waarom maken we van hun hoofdkantoor niet een filiaal van Beter Bed? Snurkpaleis.

Soms wordt Youp even weemoedig, bijvoorbeeld over het overlijden van de door hem mateloos bewonderde acteur Jeroen Willems. Om dan het stukje (en dit boekje) af te sluiten met ‘Kent u trouwens de mop van het echtpaar dat naar Parijs ging? Ze gingen niet!’

Dat Youp soms de grens van het betamelijke overschrijdt, ook voor mij, zij hem uiteindelijk toch weer vergeven, want hij laat me veel vaker verschrikkelijk lachen.

Weer een must voor de vele Youp-fans.

Website van de auteur

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor, Jaarlijkse uitgave. Bookmark de permalink.