Kijken, kijken, kijken

Snoecks2015Geert Stadeus (redactie) – Snoecks 2015. ISBN 978-90-7788-531-4, 560 pagina’s, € 19,90. Schiedam: Scriptum 2014.

Nieuwste editie van het jaarlijkse kijk- en leesboek voor de fotoliefhebber.

Snoecks, zo betoogde uw recensent een keer, is een instituut. De jaarlijkse uitgave ligt steeds tijdig vóór de feestdagen in de schappen. Dit keer met meer dan twintig oogverblindende fotoreportages, enkele opmerkelijke korte verhalen aandacht voor architectuur en beeldende kunst, humor en de vaste rubrieken.

Snoecks is voor mij vooral een kijkboek, al valt er ook genoeg in te lezen. De teksten zijn ondersteunend, maar het gaat vooral om de foto’s die je kennis laten maken met een tot nog toe voor jou onbekende wereld, zoals de ruige zwart-wit openingsreportage Boksen in de onderbuik van New York van Devin Yalkin, die meer dan twee jaar illegale bokswedstrijden bezocht.

Viktoria-SorochinskiUiteraard is het onmogelijk alle reportages in deze recensie te noemen. Dat is ook niet nodig, want Snoecks heeft in de loop van de jaren een vast publiek opgebouwd. Het is voor mij moeilijk een selectie te maken, want er staat zo veel moois in. Zonder de andere reportages te kort te doen noem ik hier het fascinerende moeder-dochterverhaal van Viktoria Sorochinski, dat acht jaar bestrijkt. Eén van haar prachtige foto’s staat hiernaast. Jan C. Schlegel maakte prachtige portretten bij zeldzame stammen in Afrika. Op Papoea Nieuw-Guinea maakte Jimmy Nelsson fascinerende portretten.

snoecks alt kleinSprookjesnatuur van Ysabel Lemay is wondermooi. Op de foto’s van het Franse kunstenaarsechtpaar Louis Bachelot en Marjolaine Caron worden de modellen als slachtoffers van bloedige misdaden getoond. Heel bijzonder. Raoeff portretteert een bijzonder indringend Laatste avondmaal met modellen die het syndroom van Down hebben. Matt Hoyle legt bekende komieken op een speciale manier vast, waaronder John Cleese en Robin Williams, de laatste als kabouter. De modellen met ‘melkjurken’ van Jaroslav Wieczorkiewicz hebben iets heel speciaals. Eén ervan siert het cover, maar er is ook een alternatief omslag (van Jan. C. Schlegel, zie hierboven).

Liefhebbers van bloot vrouwelijk schoon komen ruimschoots aan bod bij de Amerikaanse fotografe Renée Jacobs met de mooiste vrouwen in en van Parijs. Ook Carlos Nunez maakt sprankelende en sexy foto’s van mooie vrouwen in de zon van Californië. De oude Mexicaanse hoeren van Malcolm Venville vallen hierbij uit de toon, maar ze hebben toch iets heel bijzonders. De bijbehorende tekst zet alles in het juiste perspectief.

De helaas veel te jong gestorven schrijfster Marina Keegan schreef een wondermooi melancholisch kort verhaal.

Goede wijn behoeft geen krans.

Aan dit boek is tevens op woensdag 26 november 2014 uitgebreid aandacht besteed in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie, Jaarlijkse uitgave. Bookmark de permalink.