Gezondheid!

DegroteHamersma2015Harold Hamersma – De Grote Hamersma 2015. De lekkerste wijnen in alle prijsklassen. ISBN 978-90-468-1739-1, 831 pagina’s, 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2013.

De meest recente informatie over in Nederland verkrijgbare lekkere wijnen.

Dit jaar kreeg ‘wijninstituut’ Harold Hamersma meer wijnen dan ooit ter beoordeling toegestuurd. Als resultaat van het nemen van duizenden slokjes vonden uiteindelijk 2625 wijnen, iets meer dan vorig jaar, hun plaats in dit boek. Ze moeten daarvoor minstens een 7 van Harold krijgen.

Harold constateert dat de supermarkten de afgelopen maanden wat minder goed presteerden dan in voorafgaande jaren. Omdat veel klanten naar de prijs kijken moeten de leveranciers goedkope wijnen in hun assortiment hebben terwijl aan de andere kant de prijzen onder druk staan door de laatste BTW-verhoging. De kwaliteit van de goedkope wijnen neemt daardoor af. Volgens de auteur moet je niet beknibbelen op geluk: ‘duur is goedkope wijn die vies is.’ Maar ter geruststelling: die vindt u niet in deze editie van De Grote Hamersma’.

Ook dit jaar begint met Hamersma ‘zijn’ beste 100 wijnen (een 9 of hoger, met één 9). Er zijn er dit jaar maar twee die een 10- kregen, wit Domaine Les Bottes Rouges, Album, 2012 € 32,50 en rood Weingut Rudolf Fürst, Frühburgunder Centgrafenberg, 2011 € 40,75. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

De schrijver heeft zijn Top-25 lijstjes vervangen door Top-50 en er zzijn nu meer lijstjes. Achtereenvolgens krijgen we de Top-50 beste supermarktwijnen, Top-50 beste slijterijwijnen, de Top-50 beste wijnspeciaalzaakwijnen, de Top-5o beste internetwijnen, de Top-50 beste biowijnen en de Top-50 beste mousserende wijnen. Het aantal wijnlanden is dit jaar iets afgenomen van 21 naar 19. Vorig jaar deden Bulgarije en Georgië nog heel bescheiden mee. Topleverancier Frankrijk, verstevigde zijn positie met 963wijnen (was 917). Dan volgt het traditionele hoofdstuk Druiveninfo A t/m Z waarin u bijvoorbeeld een en ander leert over Malbec, Pinot noir of Savignon blanc.

Het overgrote deel bestaat uit het aanbod van een groot aantal alfabetisch gerangschikte leveranciers beoordeeld, netjes verdeeld in Rood, Wit en Rosé en vervolgens nog onderverdeeld in land van herkomst. Het groene biodeel van vorig jaar is nu geheel geïntegreerd, en terecht.

Het afsluitende register is onderverdeeld in Rood, Rosé en Wit, gevolgd door deelregisters op kleur en op prijs. Na een kort wijnwoordenregister volgen tenslotte de adressen van de genoemde winkels en importeurs.

Nuttig voor wie uit het vele aanbod een smakelijke keus wil maken.

Dit boek is tevens genoemd op woensdag 26 november 2014 in het programma Puur Cultuur op MeerRadio als cadeautip voor de komende feestdagen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Jaarlijkse uitgave. Bookmark de permalink.