Wraak

De stilte voor JuliaDerwent Christmas – De stilte voor Julia. ISBN 978-90-445-3130-5, 168 pagina’s, € 17,50. Breda: De Geus 2014.

Een zwaar overspannen leraar die ook nog eens zijn dochtertje en vrouw verliest, ziet één persoon als de schuldige en zint op wraak.

Aaron Nijdam, getrouwd met Marianne en vader van Julia, is leraar aan het Nemesius College. De naam van de school is niet erg pedagogisch, want Nemesius is de godin van de wraak. Wraak is het thema van deze thriller. Al heel gauw weet de lezer dat de wraakzucht twee personen geldt: de schoolleider en zijn zoon.  De grote vraag in de meeste thrillers is: wie heeft de moord gepleegd? In De stilte voor Julia  is de vraag of de beraamde moord gaat lukken.

Het opvallendste kenmerk van deze thriller is de wel erg fragmentarische opbouw. Voortdurend moeten we overschakelen naar andere tijdstippen in het verhaal. Er zijn vier tijdlagen. Het verhaal begint met de burn-out van Aaron. Dan volgt het verlies van zijn dochter Julia, die aangereden wordt door een auto. Vervolgens krijgen we te maken met de zelfmoord van zijn vrouw Marianne. Tenslotte gaat het over de begrafenis van Marianne en Aarons wraakactie. Dit is een chronologische weergave van de gebeurtenissen. In de roman springen we steeds heen en weer en moet je je voortdurend afvragen waar we ons bevinden in de tijd. Meestal is het vertellen in een niet-chronologische volgorde bedoeld om de spanning op te voeren. Hier is meer sprake van verwarring en niet van spanning.

Het verwarrende effect is nog groter omdat de tijdsprongen niet goed aangegeven zijn in de typografie. Vaak is er niet eens een spatie tussen de fragmenten. Het lijkt of de alinea gewoon doorgaat.

De stilte voor Julia is een beetje een gemiste kans. De plot is wel sterk en origineel, maar doordat er sprake is van  teveel tijdsprongen en vooral door vaak te korte, te weinig uitgewerkte  fragmenten blijven er te veel vragen niet overtuigend en helder beantwoord. Hoe zit het nu precies tussen Aaron en Marianne? Dat blijft onduidelijk, er is geen sprake van een ontwikkeling. Vooral het karakter van Marianne blijft duister. Haar zelfmoord is volkomen onverwacht.

De overspannen Aaron krijgt van zijn rector Klapwijk een boek over Mindfulness. Aanvankelijk wil hij het direct in de prullenboek gooien, want wat moet hij met zo’n modieus, zweverig boek? Later blijkt hij toch gewonnen voor de mindfulness en lijkt hij zich te herstellen van zijn overspannenheid. De schrijver maakt in het geheel niet duidelijk waarom Aaron van gedachten verandert.

Het is een goed verhaal en Derwant Christmas kan zeker goed schrijven. In vergelijking met andere thrillers is het boek met 168 pagina’s aan de dunne kant. Het is jammer dat een en ander niet verder is uitgewerkt. Derwent doet dat wel als het gaat over Aarons school en zijn omgang met de leerlingen. Glashelder en spannend is ook het gedeelte dat hij de begrafenis van zijn vrouw verlaat en begint aan zijn wraakactie. Het slot is zelfs heel verrassend.

In potentie een goede thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.