Vliegen en schieten

DeraceClive Cussler en Justin Scott – De Race. Vertaald uit het Engels (The Race) door Pieter Cramer. ISBN 978-90-443-44684, 352 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: The House of Books, 2014.

Historische thriller spelend in de Verenigde Staten aan het begin van de vorige eeuw.

Josephine doet als enige vrouw mee aan een vliegwedstrijd. Binnen 50 dagen moeten de piloten de Verenigde Staten van west naar oost over vliegen. Hoofdpersoon Isaac Bell moet haar beschermen tegen Harry Frost, haar echtgenoot die haar kost wat kost wil uitschakelen. CliveCusslerHet verhaal speelt in 1909, in de tijd van de eerste vliegtuigen, auto’s en treinen. Krantenmagnaat Preston Whiteway organiseert de wedstrijd. Enerzijds voor een mooi verhaal in zijn kranten, anderzijds omdat hij verliefd is op de vrouwelijke deelneemster Josephine. Vanuit haar vliegtuig is ze getuige van een moordaanslag die gepleegd wordt door haar echtgenoot op haar mecanicien en minnaar. Hij probeert haar als getuige uit te schakelen. Whiteway huurt het detectivebureau Van Dorn in met de superdetective Isaac Bell om haar te beschermen.

Veel (te veel?) aandacht schenken de schrijvers aan de vliegtuigen en hun monteurs en piloten. Deze nog heel primitieve vliegtuigjes vertonen veel mankementen. De onderdelen, de reparaties worden en detail behandeld.

De hoofdpersoon is Isaac Bell. Zonder enige vliegles gaat hij ook vliegen. Hij vliegt steeds mee met Josephine. Voortdurend zijn er confrontaties met Harry Frost. Er vinden hevige schietpartijen plaats: Isaac Bell vanuit zijn vliegtuig en Harry Frost vanaf de grond. In deze thriller komt veel actie voor: behalve schietpartijen is er ook regelmatig sprake van sabotage.

Een belangrijke verhaallijn is de verdwijning van de doodgeschoten (?) en verdwenen minnaar van Josephine Marco Celere. Rondom deze figuur spelen zich ook zeer verrassende en spannende verwikkelingen af.

Een thriller die zich in 1909 afspeelt. Zitten we daar op te wachten? Zelf vond ik het verhaal spannend en ook interessant.  De schrijvers slagen er goed in om het tijdsbeeld helder weer te geven Het is leuk om te zien hoe het in die tijd toeging en in het bijzonder in de krantenwereld. Ik kan mij voorstellen dat velen de voorkeur geven aan een plot die zich in de huidige tijd afspeelt. Toch zou ik dit boek proberen: even doorbijten en dan word je helemaal gegrepen door het verhaal.

Spannende actiethriller voor lezers met enige historische belangstelling.

Website van de auteur

Dit boek is tevens op woensdag 29 oktober 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.