Vaderlandse muziekgeschiedenis

bandlooptRuud van Lieshout – Band loopt. Backstage verhalen uit de platenstudio. ISBN 978-90-9024-4600-0, 203 pagina’s, € 19,95. The Swing Society 2009, tweede uitgebreide druk 2010.

Het met veel anekdotes doorspekte verhaal van de befaamde geluidstechnicus Ruud van Lieshout, die platenopnames maakte van alle bekende Nederlandse artiesten.

Ruud van Lieshout kan worden gezien als de grand old man van de Nederlandse geluidstechnici. Hij maakte platenopnames van onder meer Teddy Scholten, Rita Reys, The Dutch Swing College, BZN, Willy en Willeke Alberti, Wim Kan, Wim Sonneveld, Toon Hermans, André van Duin, Corry Brokken, Anneke Grönloh, The Blue Diamonds, Conny Stuart, Malando, Feike Asma, Johnny Hoes, de Zangeres Zonder Naam, Frans Halsema, Jules de Corte, Don Quishocking, Herman Finkers, Godfried Bomans, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Joop Stokkermans, Sweet Sixteen, Catharina Valente en Tom Manders. Van velen van hen treft u een of meer foto’s aan in dit prachtig geïllustreerde boek. Ook staan er mooie afbeeldingen in van platenhoezen.

RuudvanLieshoutmetjongeAndréHazesVan Lieshout laat de lezer op amusante wijze ‘meelopen’ met zijn carrière. Het voortschrijden van de techniek brengt ook steeds nieuwe technische problemen (en oplossingen daarvoor) met zich mee. We maken kennis de verschillende studio’s en andere locaties, zoals kerken en concertgebouwen. Daarnaast vertelt Ruud prachtige anekdotes over verschillende artiesten met wie hij graag na afloop van de opname een drankje en een hapje mocht nuttigen. En passant worden technische details zo uitgelegd dat ze voor de gemiddelde leek begrijpelijk zijn.

Alleen al daarom zou iedere fan dit boek moeten lezen. Ruud van Lieshout stond voor kwaliteit en was daarom ook bij veel artiesten populair, zoals uit, soms handgeschreven, bijdragen blijkt van onder meer Paul van Vliet, Ruud Bos, Willem Nijholt, Tonny Eyk, Pia Beck, Seth Gaaikema, Joop Stokkermans, Riem de Wolff en Willeke Alberti.

Van Lieshout kwam op het idee voor dit boek tijdens het uitmesten van zijn platenkast. Hij kwam LP’s tegen waarvan hij het bestaan allang vergeten was. Van zijn ‘eigen’ opnames maakte hij voor zichzelf een aantal cd’s en toen kwamen de herinneringen boven aan zijn langdurige loopbaan, waaronder achtentwintig jaren bij Phonogram. Hij maakte er, geheel volgens eigen idee, een schitterend ogend boek van dat lekker weg leest. Zelf vat hij het aldus samen: ‘Achter de woorden Band Loopt zitten bijna vergeten studioverhalen over allerlei slachtoffers van mijn opnameactiviteiten uit de Gooise matras.’

Veel van de in dit boek besproken platen en artiesten brachten bij mij een plezierige Aha Erlebnis boven. Het is een plezier in dit boek over de totstandkoming ervan te lezen.

Smeuïg tot op de bodem. Meer dan interessant voor de gemiddelde muziek- en cabaretliefhebber.

Foto: Van Lieshout met de jonge André Hazes.

Meer informatie krijgt u op de website van de uitgever én van de auteur.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Muziek. Bookmark de permalink.