Huiselijk geweld

DonderslagTjarda Reesink – Donderslag. ISBN 978-94-0221-019-4, 191 pagina’s,  € 18,35. Soest: Boekscout.nl  2014.

Egodocument over een huwelijk vol huiselijk geweld.

Tjarda Reesink (1976) stapt zo groen als gras het huwelijk in. Geen probleem als haar kersverse echtgenoot Rudy een aardig en redelijk mens was geweest. Maar helaas, hij lijkt de agressie bijna te hebben uitgevonden: Tjarda maakt al tijdens de huwelijksreis kennis met een aantal van zijn uiterst onaangename eigenschappen.

TjardaReesinkZe reageert daarop bijna ‘klassiek’: zodra Rudy bij zinnen gekomen is wordt er net zo lang gepraat tot Tjarda ervan overtuigd is dat zíj degene is die om klappen, scheldpartijen en wat dies meer zij, vraagt. Zij is de schuldige en moet veranderen, niet Rudy. Dan wordt het huwelijk weer een feest.

Maar zo werkt het niet. Rudy gaat van kwaad tot erger. Uiteindelijk – het stel heeft inmiddels twee dochters – besluit Tjarda haar man te verlaten. Ter afsluiting en verwerking van de doorstane emoties schrijft Tjarda Reesink deze autobiografie.

Als Tjarda Reesink en haar uitgever vanaf nu niet verder lezen, kunnen zij de koning te rijk zijn. Maar wie schrijft, geeft zich bloot en kan kritiek verwachten. En helaas kunnen we daar niet omheen.

Want – en dat was nog nooit eerder gebeurd – uw recensent begon met lezen en greep na een aantal pagina’s naar een potlood. Om vervolgens – net als Tjarda Reesink waarschijnlijk doet als ze aan het werk is als leerkracht op een  basisschool in Hoofddorp – fouten aan te strepen. Spelfouten, stijlfouten, contaminaties,  zinsconstructiefouten, vervoegingsfouten, continue herhalingen, onlogische formuleringen…, het hield niet op. Op pagina 19 waren er al 43 missers aangestreept.

Dit mag niet en dit kan niet. Reesinks uitgever Boekscout.nl belooft haar schrijvers (citaat van de site): ‘we schrijven een beoordeling over het manuscript. Dat doen we in opbouwende woorden. Daarin nemen we zo nodig ook tips op ter verbetering. En we besteden aandacht aan taal en zinsbouw’.  Reesink vertrouwde haar uitgever. Ze had dringend deze ’tips ter verbetering’ nodig en kreeg ze niet. En Boekscout.nl heeft of helemaal geen blik op Reesinks taal en zinsbouw geworpen of de ‘experts’ van deze uitgeverij weten zelf van toeten noch blazen.

Reesink heeft de moed gehad een pijnlijk verhaal te vertellen. Ze hoopte begrip te creëren voor lotgenoten door te vertellen over het ongeluk dat haar trof. Maar in dat geval had ze beter een vaardige ghostwriter kunnen zoeken om het verhaal aan het papier toe te vertrouwen. Nu is ‘Donderslag’ een gemiste kans. Dat is jammer voor Tjarda Reesink. Dat was niet nodig geweest.

Rest mij nog een wellicht vileine raag: hoe is het mogelijk dat de veel bekritiseerde Hogeschool Inholland – waar Reesink tussen 2007 en 2011 studeerde en haar pabo-diploma behaalde – leerkrachten aan het onderwijs toevertrouwt die hun taal zo onvoldoende beheersen? Leerkrachten staan aan de basis van de taalverwerving door kinderen. Hun taalbeheersing moet optimaal zijn. Kennelijk is de kwaliteit bij Inholland nog steeds niet op orde.

‘Slecht verpakt’, maar moedig verhaal.

Naschrijft van de redactie: Volgens ex-echtgenoot Rudy worden in dit boek zaken uit hun verband getrokken en leugens verteld, vanwege de foto van Tjarda in het boek is hij herleidbaar als Tjarda’s ex-echtgenoot en wordt hij daar op aangesproken. Hij, zijn kinderen en zijn familie ondervinden ernstige hinder van het boek. Hij eiste voor de rechter dat het boek uit de handel moet worden gehaald en alle verspreide exemplaren (84 tot nu toe) worden teruggehaald. De uitspraak is op 31 oktober, maar er vindt inmiddels overleg tussen partijen plaats.

Volgens de recensent kan de auteur weliswaar niet goed schrijven, maar is ze wel oprecht en ze heeft een dapper boekje geproduceerd. ‘En ze gaat toch echt niet met twee zowat overspannen kleine dochters onder de arm weg als er niets aan de hand is, toch?’

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.