Sneue titel

ProficiatMarc Janssens – Proficiat. We spreken allemaal Grieks en Latijn. ISBN 978-90-5881-822-5, 48 pagina’s, € 7,50. Amsterdam: Buijten & Schipperheijn 2014.

Verklaring en achtergrond van een aantal uit het Grieks of Latijn afkomstige woorden en uitdrukkingen.

Het hedendaags Nederlands is doorspekt met vooral Latijnse, maar ook Griekse woorden en uitdrukkingen. De auteur, journalist bij het Nederlands Dagblad en docent aan de Theologische Universiteit Kampen, ordende een aantal veel voorkomende termen in een twintigtal thema’s, verklaarde ze en voorzag ze van interessante en aardige achtergrondinformatie

Marc JanssensZo kunt u in dit boekje onder meer lezen waar de namen van onze maanden vandaan komen, evenals het alfabet, de toverspreuk hocus pocus pilatus pas en de klassieke namen van verschillende voetbalclubs en bedrijven, Of magnum, inderdaad de naam van een fors uitgevallen ijsje.

Verder leert u de oorspronkelijke betekenis van bijvoorbeeld Artis, homo, conclaaf, school, Alma Mater, lucifer, de doos van Pandora, de man met de hamer en nog veel meer.

En u wist natuurlijk al dat doctorandus betekent ‘iemand die doctor moet worden’. ‘Eigenlijk een sneue titel’, vindt Janssens terecht.

Ter lering en vermaak.

Dit boek is tevens op woensdag 15 oktober 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Taal. Bookmark de permalink.