Je partner overleven

DeonverschrokkenlafaardRianne Meijer – De onverschrokken lafaard. ISBN 978-90-446-2281-2, 255 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Prometheus 2014.

Verassende roman over een jonge weduwnaar die gehad heeft met de hele wereld.

BramWolffers is 27 en treurt om zijn partner Ronja die hij aan kanker heeft verloren. Ze waren samen sinds de middelbare school. Na Ronjas dood probeert Bram alle banden met het verleden te verbreken. Hij verhuist en neemt een nieuwe baan, zwelgt in zelfmedelijden, vlucht in drugs en alcohol en in een zelfgekozen isolement.

RianneMeijerOverigens was Bram al een eigenheimer toen Ronja nog leefde en had hij weinig behoefte aan contact met anderen, dit overigens in tegenstelling tot Ronja die deze behoefte wel degelijk had, wat Bram jaloers maakte.

Als Bram op zijn werk verplicht mee moet doen aan een twittercursus krijgt hij toevallig contact met een zekere @zwarte-zwaan. Zij weet hem te boeien en breekt langzaam door de muur heen die hij rondom zichzelf heeft opgebouwd. Ze geeft zich enerzijds bloot en vertelt dat ze depressief is, maar stelt Bram ook persoonlijke vragen en geeft zo nu en dan keihard commentaar op zijn antwoorden. Als Bram bang wordt dat @zwarte-zwaan te dichtbij komt wist hij zijn twitteraccount. Inmiddels is Brams kijk op de wereld toch een klein beetje veranderd. Maar kan hij nu zonder het digitale contact met @zwarte-Zwaan?

In deze roman zijn Brams heden en zijn verleden met Ronja op een knappe manier met elkaar verweven. De soms rauwe tweets over en weer getuigen van een onderkoeld soort humor en van ruime ervaring van Meijer met het medium. De cynische, grofgebekte en keihard overkomende Bram wordt prachtig neergezet. Extra knap voor een vrouwelijke auteur.

Het is, na een intrigerend boek over haar behandeling in een anorexiakliniek (de Ana-files), de eerste roman van Rianne Meijer en deze smaakt beslist naar meer.

Een fascinerend boek dat je niet snel neerlegt.

Dit boek is tevens op woensdag 15 oktober 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Sociale media. Bookmark de permalink.