Patatje oorlog

NationaalSnackHandboekUbel Zuiderveld – Nationaal Snack Handboek. ISBN 978-90-8147-424-5, 154 pagina’s, € 12,50. Winterswijk: Holders Liz Media 2014.

Alfabetische gids door het snack- en frituurwezen.

Kent u het verschil tussen een Amsterdamse en een Tilburgse kroket? En hoe zit het nu precies met Van Dobben en Kwekkeboom? Weet u wat friet Pont Neuf is? En friet eierstok, friet feest, friet Hawaï, friet alpha, friet brandweer, friet duikboot, friet flip, friet oriëntal. Friet open been, friet poco loco, friet SM, friet waterfiets, friet ziekenhuis, patat paniek, patat Spaans, patatje snert, patatje troep, patat trammelant, patat Tsjernobyl, om maar eens een paar varianten op ons dierbare aardappelgerecht te noemen? Kent u het Frietmuseum in Brugge? En bent u bekend met vette hap en vette bek, de geschiedenis van de aardappel, bapao, de berehap, de koeietiet, de kraker, de frigant, de gehaktstaaf, garnalenkroketten, de hoelahoela of de ingrediënten voor de frikandel?

UbelZuiderveldDit en nog veel meer vindt u in dit uiterst informatieve boekje, waardoor u bij het bestellen in elke willekeurige snackbar in Nederland en Vlaanderen de lijst met verkrijgbare artikelen kunt begrijpen en niet met de mond vol tanden komt te staan. Daarnaast leert u nog een en andere over Gelderse en Duitse worsten en ook de slaatjes, zure bommen, kibbeling, mayonaise. Mosterd, piccalilly, kaassoufflés en zelfs vegetarische snacks ontbreken niet. Erwtensoep helaas wel.

De journalist Ubel Zuiderveld (1962) volgt sinds 1991 de Foodwereld, speciaal Foodservice, op de voet. Hij noemt zichzelf Foodservice watcher, met fastfood en de snackwereld als bijzondere expertise en dat geloof ik graag.

Als er een diploma voor snackbarhouders zou zijn lijkt me dit boekje uitstekende examenstof. Ik heb het met smaak gelezen. Jammer alleen dat ik voor een patatje speklap helemaal naar Den Haag moet. Ik heb er zo’n trek in gekregen.

Leuk boekje voor snackliefhebbers.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Eten en drinken. Bookmark de permalink.