Soms is niets spannender dan de werkelijkheid

De officierRobert Harris – De officier. Vertaald uit het Engels (An Officer and a Spy) door Paul Witte, ISBN 978-90-234517-3, 432 pagina’s, € 24,90. Amsterdam: Cargo 2014.

De Dreyfus-affaire als historische thriller.

Spionage is een onderwerp waar al vele boeken aan gewijd zijn, denk alleen al aan die van Ian Flemming. Echt interessant vind ik dit genre boeken worden als de verhalen niet ontsproten zijn aan de fantasie van de schrijver maar gebaseerd op ware feiten. De Dreyfus-affaire is zo’n stuk geschiedenis. Het heeft alle ingrediënten van een zeer spannend verhaal waardoor het niet meer nodig is om er nog heel veel zaken omheen te verzinnen. Nu moet ik onmiddellijk toegeven dat ik de Dreyfus-affaire niet kende toen ik aan dit boek begon. Het is echter handig om de achtergrond te kennen. De Dreyfus-affaire was een juridisch schandaal rond 1900 dat grote gevolgen had in de Franse politiek. Het draaide om de onterechte veroordeling van de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus (1859-1935). Deze werd er valselijk van beschuldigd een spion voor Duitsland te zijn. De doorslaggevende rol in de openbaarmaking van het schandaal werd gespeeld door de schrijver Émile Zola (bron: Wikipedia).

Harris beschrijft het verhaal vanuit de invalshoek van Georges Picquard, officier van Franse geheime dienst. In januari 1985 wordt Alfred Dreyfus schuldig bevonden aan spionage voor Duitsland. Hij wordt veroordeeld tot levenslange opsluiting op duivelseiland, dat onderdeel uitmaakt van een strafkolonie voor de kust van Frans-Guyana. Picquart krijgt de zeer geheime opdracht om onderzoek te doen naar deze spionageaffaire. Hij blijkt een slimme, inventieve man te zijn en komt er binnen een paar maanden achter dat iemand geheime informatie naar Duitsland doorsluist. Hij zet een soort val om er achter te komen wie het is. Nu begint een super spannende operatie waarbij de uiteindelijke waarheid boven tafel komt. Uiteindelijk blijkt de spionage het topje van enorm omvangrijke corruptie binnen de Franse overheid.

Het boek is prachtig en met veel gevoel geschreven. Op zo’n manier dat Frankrijk rond 1900 tot leven komt. Harris beschrijft Picquart als een loyale, integere man die op zoek is naar de waarheid. Hij wordt een held tegen wil en dank.

Ook voor niet in geschiedenis geïnteresseerden is dit een goede spionage-thriller. Wel is Harris erg volledig in zijn beschrijvingen en blijft hij zeer nauw bij de waarheid. Dit voelt soms wat vreemd als je het beschouwt als een roman in plaats van als beschrijving van een historische gebeurtenis. Desalniettemin gebeurd dit niet zo regelmatig dat het als storend wordt ervaren.

Een prachtig, spannend boek dat voor een breed publiek aan te bevelen is.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.