Mooie verhalen van Nobelprijswinnaar

De liefde van een goede vrouwAlice Munro – De liefde van een goede vrouw. Vertaald uit het Engels (The Love of a Good Woman) door Pleuke Boyce. ISBN 978-94-6237-011-1, 349 pagina’s, € 12,50. Breda: Colibri 2013.

Pittige, originele verhalen over vrouwen

Soms is het nodig dat een auteur eerst Nobelprijswinnaar wordt, voordat men hem of haar gaat lezen. De Canadese schrijfster Alice Munro werd in 2013 als Meester van het hedendaagse korte verhaal  winnares van de Nobelprijs voor de Literatuur. Voor die tijd was ze in Nederland nog nauwelijks bekend. Internationaal werd ze toch al gezien als een moderne Tsjechov. Ze kreeg diverse prijzen. De liefde van een goede vrouw verscheen in Nederland al in 2000. Vanwege haar Nobelprijs verzorgde De Geus een speciale uitgave van deze verhalenbundel: een hardcover in klein formaat. Hierdoor is dit boekje erg geschikt als reislectuur.

Op het omslag staat een aanbeveling van Herman Koch: na twee alinea’s wil ik alleen nog maar doorlezen. Het gaat inderdaad om boeiende verhalen. Overigens zijn ze zo omvangrijk dat je ze beter novelles zou kunnen noemen. In ieder verhaal gebeurt veel. Dit komt ook door Munro’s stijl: heel direct. In een paar zinnen kan ze personen al heel raak typeren. Van de lezer eist dit wel concentratie, want je kunt niets overslaan anders raak je de draad kwijt.

De auteur beschrijft zeer on-Nederlandse situaties. Haar verhalen spelen zich af op het Canadese platteland waar duidelijk sprake is van een andere levensstijl. De hoofdpersonen zijn meestal vrouwen. Het zijn geen brave huisvrouwen, maar zelfstandig denkende vrouwen die hun eigen soms ongewone keuzes maken.

De zes verhalen zijn heel verschillend. In het eerste De liefde van een goede vrouw (100 bladzijden!) wordt een moord gepleegd door twee gewone mensen en maken we mee hoe zij verder moeten leven met dit geheim. In De kinderen blijven verlaat een vrouw haar echtgenoot en kinderen. Waarschijnlijk is ze het zat dat haar man te veel met zijn ouders bezig is. Ze voegt zich bij de regisseur van haar toneelvereniging. Dit gebeurt vrij plotseling zonder dat je het ziet aankomen. In het laatste verhaal Voor de ommezwaai gaat het over een huisarts en zijn dochter. Hij vraag haar te assisteren bij een abortus, we maken als lezers helemaal mee.

Deze verhalen zijn erg goed geschreven, heel divers en meeslepend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.