Halverwege het leven. Nou en?

50sowhatLinda de Mol en anderen – 50 so what . ISBN 978-90-388-9876-6, 240 pagina’s, € 18,50. Amsterdam: LINDA.boeken 2014.

Eenentwintig columnisten over 50 worden, 50 zijn en de 50 al voorbij zijn.

In juli werd Linda de Mol vijftig. Dat vierde ze groots. En zoals Linda, via haar eigen glossy, al haar trouwe lezers betrekt bij haar leven, besloot zij dat eveneens te doen bij deze ‘weinig sexy’ verjaardag. Want 50 worden, in de overgang geraken, een lichaam dat niet meer zo strak, soepel en gewillig is als twintig jaar ervoor: het zijn onderwerpen waarop toch een taboe heerst.

Linda zou Linda niet zijn als zij dat taboe niet zou doorbreken .Zij vroeg 20 twintig columnisten, merendeels vrouwen, te schrijven over dat halve-eeuw-feest en de consequenties die daaraan kleven.

Over vragen die vijftigers zich stellen bijvoorbeeld. Hoe kom ik van die opvliegers af? Zal ik hormonen gaan slikken? Vindt mijn partner mij nog het aanzien waard? Waarom heb ik geen zin meer in seks? Wordt het geen tijd voor een flinke dosis botox, voor een facelift misschien? En stel – o nee! –  dat mijn man mij verlaat: hoe kom ik nog ooit aan een nieuwe, terwijl mannen van 50 aan iedere hand een dertiger kunnen krijgen?

Linda de Mol mag 50 zijn geworden, ze is – zoals wel wordt gezegd – ‘fraai opgedroogd’. Ze is gewoon een mooie meid van 50 jaar. Dat geluk treft niet iedereen. Wél treft dat geluk vaker vrouwen met een carrière, met geld, met de mogelijkheden zichzelf optimaal ‘bij te houden’. Mooi blijven kost geld. En ook een mooie glimlach. Ook dat laatste is waar. Maar die mooie glimlach verschijnt eerder als je er appetijtelijk uitzet en door anderen daarmee word gecomplimenteerd.

Daarom vind ik de keuze van de 20 mede-columnisten niet altijd even eerlijk. De meesten hebben – net als Linda de Mol –  een interessante carrière (gehad) en geld en de mogelijkheid zichzelf in goede conditie te houden. En de meeste auteurs van 50 so what kunnen schrijven. Ook dat.

Daarmee heeft Linda een leesbaar, amusant boek samengesteld met over het algemeen leuke verhalen, allemaal over 50-plus. Enkele medewerkers: Sylvia Witteman, Hedy d’Ancona, Heleen van Royen, Caitlin Moran, Jan Heemskerk, José Rozenbroek…. Wie hier niet bij staat had genoemd moeten worden. Op één na. Wat een ongelooflijke muts als Aaf Brandt Corstius in dit boek doet  – ‘ik ben 39 maar bereid me al serieus voor op de overgang want dan word ik vast heel vervelend!’ – (ach gossie) vraag ik mij af. Is ze een bevriende relatie van Linda? Prima. Maar vraag haar niet voor een boek als dit. Het enige voordeel van deze Aaf is dat ze wellicht nog het dichtst staat bij de huisvrouwen met overgangskapsel en gewatteerde windjacks die dit boek moeten kopen.

Linda de Mol kan televisie maken, schrijven, toneelspelen, een prachtig en goed lopend tijdschrift maken. Een multitalent. En ze heeft een zeer leesbaar en bijwijlen ook zeer amusant boek samengesteld. Een boek om cadeau te geven aan een vrouw die de ‘leeftijd-halverwege’ viert. Een veel beter cadeau dan een Sara!

Mis ik toch wat in dit boek? Ja. Ik had graag van iedere auteur een mooi portret gezien. Als een soort troost. Niet iedereen wordt even mooi 50 als Linda. Het is prettig je ook eens te spiegelen aan de rimpels van andermans jaren.

Desondanks: een boek om te geven en te ontvangen!

Dit boek is tevens op woensdag 27 augustus 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.