Herkenbare BN’er

SanneMarjan van den Berg  –  Sanne. Het leven is leuk.  ISBN 978-90-4433-2, 270 pagina’s ,  € 17,50. Amsterdam, The House of Books 2014.

Feuilletonroman met een vrolijke, moderne vrouw in de hoofdrol.

Sanne is een BN’er. Niet op de manier waarop de meeste mensen BN’ers kennen: ze staat nooit in de krant, ze laat zich niet fotograferen… En tóch is ze beroemd. En dat niet alleen: haar roem kent geen houdbaarheidsdatum, zoals bij roem zo vaak het geval is. Al twintig jaar lang, om precies te zijn sinds 7 februari 1994, vertelt schrijfster Marjan van den Berg wekelijks aan haar lezers hoe het Sanne vergaat. Want ‘Sanne’ is sinds die tijd de hoofdpersoon in een gelijknamig feuilleton in het vrouwenblad Margriet.

En lezers van het blad laten vaak via brieven weten dat ze het blad kopen voor Sanne en haar avonturen als eerste lezen. Want Sanne is lief en gek, serieus en grappig, een vrouw om van te houden en mee te lachen en te huilen.

Het schrijven van een feuilleton is een kunst apart. Het schrijven van een feuilleton die nu al twintig jaar door gaat, maar waar je als lezer óók op ieder moment in kunt binnenvallen – een vereiste voor een tijdschrift –  is bijzonder.  In die 20 jaar zijn de avonturen van Sanne natuurlijk ook gebundeld. ‘Sanne. Het leven is leuk’ is deel 12. Een jubileum-Sanne.

Schrijfster Marjan van den Berg heeft van Sanne een vrouw gemaakt die herkenbaar is voor andere vrouwen. Ze trouwt, ze komt weer alleen te staan, heeft vrienden en vriendinnen en merkwaardige, soms irritante familieleden, ze krijgt kinderen, kleinkinderen, komt allerlei nieuwe mensen in haar leven tegen met wie ze een nauwe band aangaat en gaat daarin mee met haar tijd. Zo figureren Daan en Abel al lange tijd in het leven van Sanne en deze twee vrienden maken de homorelatie voor lezers doodnormaal terwijl ze er in het begin misschien vreemd tegenaan keken. Dat is de kracht van Sanne: dat zij het leven leeft van haar lezers en daarmee herkenbaar en vertrouwd is als een vriendin.

In dit deel over Sannes leven gebeurt er weer van alles bijzonders.

Sanne komt de man van haar dromen tegen. Maar: hij is een bekende acteur en Sanne is niet de enige vrouw die aan zijn voeten ligt. Toch kiest hij voor Sanne. Ze besluiten zelfs samen te trouwen. Maar bij het naderen van de trouwdag wordt Sanne door twijfel bevangen: doet ze er goed aan ‘de vrouw van’ te worden? Of levert ze dan in? Hoe het afloopt, gaan wij niet verraden.

Ook haar zoon en zijn gezin zorgen voor vreugde en spanning als zoon Wichard besluit voor een groot bouwproject naar het buitenland te gaan.

Het zijn maar een paar gebeurtenissen, die zorgen dat Sanne nergens haar lezerspubliek zal vervelen.

Marjan van den Berg heeft meer boeken geschreven, zie ook http://bit.ly/1ijdoLx). En Sanne is wellicht niet haar beste werk, maar verdient nu, met dit jubileum, toch eens een dikke pluim omdat ze Sanne zo lang en overtuigend kan laten leven. Twintig jaar lang wekelijks boeiend blijven, dat doen weinig schrijvers haar na.

Wie Sanne niet uit het vrouwenblad kent, kan toch als kennismaking zonder problemen dit boek lezen. Het wordt snel genoeg duidelijk wie er welke rol in Sannes leven speelt. Gevaar: de lezer zou zo nieuwsgierig kunnen worden naar het voorgaande in Sannes leven dat zij (want het zullen vooral, maar niet alleen vrouwelijke lezers zijn) alsnog deel 1 tot en met 11 wil gaan kopen. Dat is een overkomelijk bezwaar.

Een heerlijk ontspannend, herkenbaar boek over een chaotische en aardige vrouw.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.