Met de Franse slag

jemaaktwatmeealshotelierPeter Schoenmaker – Je maakt wat mee als hotelier. ISBN 978-90-82140-002, 158 pagina’s, € 14,95. Ceara 2013.

Waargebeurde belevenissen van een Nederlands echtpaar dat een hotelletje runt in zuidwest Frankrijk.

Peter en Janneke Schoenmaker waren de eigenaars van Spaarne 8, een klein luxe hotel in Haarlem. Tijdens een bezoek aan zuidwest Frankrijk werden ze verliefd op de omgeving van Bordeaux en besloten daar een huis te kopen, in eerste instantie als vakantiehuis. Dar huis bleek, met bijgebouwen, aan de ruime kant. En zo ontstond het idee om ‘de boel’ in Nederland te verkopen en ter plekke een exclusief hotelletje te beginnen.

In dit boekje vertelt Peter op sappige wijze over de ‘ontberingen’, die het echtpaar moest doorstaan om hun plannen te verwezenlijken, slangen, insecten, Franse werklieden en ambtenaren met hun lange lunchpauzes. Ooit wel eens een Nederlandse auto op een Frans kenteken willen laten zetten? Lees en huiver. Het gras wat steeds weer gemaaid moet worden. De aanleg van een zwembad met maten die afwijken van wat lokaal gebruikelijk is. Het afstruinen van rommelmarkten. De bureaucratie waar je niet omheen kunt, bijvoorbeeld als je telefoon wilt laten aanleggen. De tegelzetter die allergisch was voor zonlicht. En toen Just2Suites eenmaal draaide moest er nog het nodige gebeuren om het draaiend te houden.

De lezer maakt er op een vrolijke manier kennis mee.

Het boekje staat vol anekdotes, bijvoorbeeld over de bakkersvrouw met twee grote meelhanden op haar borsten, terwijl de bakker niet thuis was. Het wel zeer dorstige bruidspaar. De Duitse swingers met hun attributen op weg naar een parenclub, de gast die om ‘coke’ vroeg en niet om coca cola (!) en nog veel meer.

Peter blijkt een onderhoudend verteller. Behalve dat hij de lezer op vlotte wijze deelgenoot maakt van zijn ervaringen met het starten en draaiende houden van het hotel en met zijn soms merkwaardige gasten en met zijn honden, leert deze en passant het nodige over de mensen uit de streek en de Fransen in het algemeen en ook over hun copieuze lunches en andere eet- en drinkgewoonten. Een enkele keer filosofeert hij er lekker op los.

Ik kreeg een vakantiegevoel van dit bijzonder leuke boekje. Het smaakt naar meer.

Dit boek is tevens op donderdag 3 juli 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.