Klok, klok

handboekvoordemodernewijnliefhebberHarold Hamersma & Nicolaas Klei – Handboek voor de moderne wijnliefhebber. ISBN 978-90-5759-671-1, 415 pagina’s, € 29,50. Amsterdam: Podium 2014.

Vrolijke en informatieve gids tot vooral onbekommerd wijngenot.

Harold Hamersma en Nicolaas Klei zijn allebei succesrijke schrijvers over wijn. Jaarlijks bedienen zij een groot publiek met De grote Hamersma. (http://bit.ly/17uqZdU) en De omfietswijngids (zie http://bit.ly/1hy1Xy7).

In dit omvangrijke en leuk geïllustreerde boek hebben beide heren hun krachten gebundeld met de bedoeling om voor eens en voor altijd een aantal hardnekkige vooroordelen over wijn uit de weg te ruimen.

Op het cover staat een praktisch lijstje van onderwerpen die in ieder geval behandeld worden, namelijk Biologisch, Wijn & eten, Karaffen, Seizoenen, Jargon, Kurkentrekkers, Wijnreis, Druiven, Flesvormen, Vinoloog, Glazen, Smaak, Wijnboeken, Gezondheid, Geschiedenis, Oogstjaren, Promillage, Etiketten, Opdrinken of Bewaren, Sulfiet, Chardonnay, Frankrijk, Italië, D.O.C., Lekker wijntje, Chambreren, Appellation d’Origine, Contrôlée, Prijskaartje, Kurk, Hout, Kamertemperatuur, Nieuwe wereld, Terroir, Proeverij, Cider, Afdronk, Vin de Pays en Depot. Overigens is dit lijstje niet uitputtend, zoals uit het uitgebreide register aan het eind van het boek blijkt.

De centrale gedachte van beide heren is dat wijnkenners niet bestaan, uitsluitend wijnliefhebbers. Beide heren beoefenen hebben overigens hun eigen liefhebberij tot hun beroep weten te maken, een beroep dat zij professioneel beoefenen en waarvan ze hun opgedane kennis graag op humoristische wijze, doorspekt met veel anekdotes,  met een breed publiek willen delen. Onderwijl leert u beide heren ook aardig kennen.

Drink vooral wat je lekker vindt en laat je daarbij niet afleiden door pompeuze meningen en vooroordelen. Een paar tips: De kwaliteit van wijn is echt niet minder in een fles met schroefdop. Kamertemperatuur is vaak te warm voor rode wijn. Bij kip kun je best rode wijn drinken, bijvoorbeeld pinot noir, rioja crianza of dornfelder. Champagne moet je niet bewaren. Als je een perfecte combinatie van wijn en kaas zoekt, koop dan eerst de wijn en zoek daar een passend stuk kaas bij (Betty Koster van fromagerie L’Amuse, N.B. tegenwoordige niet meer in Santpoort-Noord, maar IJmuiden; AK).

De mening van de heren laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Klei: ‘Wijnboeren noemden de lekkerste wijn niets voor niets ‘vriendenwijn’. Door mijn zondig verleden ken ik ook foute vrienden. Mensen die prosecco drinken, dure port, of domme bordeaux.’ Hamersma: ‘Ooit heb ik een vaderlands distillateur de gordijnen in gejaagd door de gewoonte een ijskoude borrel te drinken te vergelijken met de methode om wratten te verwijderen door middel van bevriezing. De corenwijn verdooft de smaakpapillen, waardoor men simpelweg niets meer proeft. Ik vermoed dat de borrelinzet dezelfde motivatie kent als het gebruik van uitjes: om de smaak van niet al te verse haring te maskeren.’

Wat zegt u over hele vieze wijn als ‘degene die het bocht schenkt heel lief en mooi dan wel griezelig sterk is. Interessant, zegt u dan. Heel aparte wijn. En, met een alleronschuldigste glimlach: Nog nooit geproefd.’

Amusant en nuttig voor wie graag een lekker glas wijn drinkt. Tevens een prima naslagwerk.

Dit boek is tevens op donderdag 3 juli 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Website van de eerste auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.