Voetballiefde of hype?

vandeballenverstandAntoinette Scheulderman en anderen – Van de ballen verstand. Vrouwen die van voetbal houden. ISBN 978-90-388-9889-6, 175 pagina’s, € 15,00. Naarden: LINDA.boeken 2014.

Vrouwen over voetbal, voetballers en het randgebeuren.

Het vooroordeel dat vrouwen geen verstand van voetbal hebben blijkt nog steeds hardnekkig. Onzin. Er zijn genoeg vrouwen met wie ik zinnig over voetbal kan praten, net zoals er te veel mannen zijn die er de ballen verstand van hebben, maar in EK- en WK-tijden er zo graag bij willen horen en elke serieuze voetbalconversatie verpesten met hun stomme opmerkingen.

In dit boekje komen een aantal vrouwen, vooral journalisten, maar ook auteurs, artiesten en programmamakers, aan het woord over hun band met voetbal. Hun stukjes worden vaak afgesloten met tien fotootjes, vijf van spelers die men bewondert (vaak Johan Cruijff, Lionel Messi en Dennis Bergkamp) en vijf van spelers die men niet mag (vaak Lothar Mattäus en Luis Suarez).

Daarnaast worden portretten neergezet van Truus van Gaal, Truus van Hanegem, Barbara Berlusconi, ex Helmond Sport voorzitter Antoinette Knoet-Michels en topvoetbalster Maria Vieira de Silva. En dan is er ook nog een mooi stukkie over het bezoek van de destijds beroemde actrice en sekssymbool (‘het slimste domme blondje van de Verenigde Staten) aan Sparta te Rotterdam, nu een tweederangs club. Men speelde tegen het Utrechtse DOS, met womanizer Frans de Munck in het doel. ‘Hij nam de seksbom in de houdgreep en plantte zijn getuitte lippen vol op de mond van de Amerikaanse. De beroemdste kus uit het betaalde voetbal was geboren.’ Ook Lenny Kuhr staat erin, die Rinus Michels ‘publiekelijk liet smelten’ met ‘De Generaal’, een bewerking van haar succesnummer ‘De Troubadour’.

De band met voetbal is heel verschillend. Anna Enquist is een echte liefhebber en deskundige. Anderen zijn vooral verkikkerd op bepaalde voetballers en/of nemen graag plaats tussen het skybox-volkje. Het stuk van Manon Uphoff over Arjen Robben is vooral poëtisch. Veel auteurs schrijven, soms ontroerend, over hun vader, die hen de liefde voor het voetbal bijbracht of over hun vriendjes die dat deden. Sommigen kregen voetballende zoons. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten is al jarenlang supporter van FC Twente.

Het is alleen wel erg Ajax wat de klok slaat. Komt dat omdat de samensteller een fanatieke aanhanger van die club is? Een gemiste kans!

Verder best een grappig boekje.

Dit boekje is tevens op donderdag 12 juni 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het bestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.