Machtsstrijd op het Binnenhof

MortenAnna Levander  –  Morten. ISBN 978-90-214-5589-1, 288 pagina’s, € 15,00. Amsterdam  / Antwerpen: Uitgeverij Q 2014.

Meeslepende politieke thriller

Morten Mathijsen baant zich zelfverzekerd een weg naar de politieke top. Hij wil premier van Nederland worden. Maar al is zijn ster rijzende, hij staat bij zijn partij De Nieuwe Liberalen nog niet op nummer 1 van de lijst voor de nabije verkiezingen. Hij huurt een oude studiegenoot in die hem als ‘personal coach’ moet helpen de top te bereiken.

Maar uitgerekend dán wordt Morten geconfronteerd met een zeer onaangenaam voorval uit het verre verleden, waarbij een man overleed op een feest waar hij ook bij aanwezig was. En nu, terwijl Morten zijn eerste stappen op weg naar het premierschap zet, wordt hij opeens gechanteerd door een onbekende die beweert dat Morten schuld aan die dood had. Morten was die avond stomdronken en hij weet nergens meer van. Maar evenmin of de chanteur gelijk heeft…

Anna Levander is de nom de plume van Dominique van der Heyde (politiek verslaggever NOS; zie http://bit.ly/1hYuyIB) en Annet de Jong (recensent boeken en films van De Telegraaf én voorheen ook politiek verslaggever). De twee vrouwen zijn dol op politiek, dat is duidelijk. Zij zijn daarbij ook nog grote bewonderaars van de Deense politieke serie Borgen. En ze realiseerden zich dat er geen vergelijkbare series waren die op het Binnenhof speelden. Annet de Jong heeft al een paar goed lopende thrillers geschreven. Daarom besloot het duo samen de Nederlandse Borgen te schrijven. Dat werd Morten. Het boek is het eerste deel van een trilogie. In januari 2015 verschijnt Mo, in juni 2015 M.

‘Morten is geen sleutelroman’, heeft ‘Anna Levander’ in een interview gezegd. En tóch kun je het als lezer niet laten om politici uit het boek een televisiegezicht te geven. Is Dominique van der Heyde echt niet de Veronique Anker uit het boek, de kordate verslaggever van het journaal die het verkiezingsdebat staat te leiden als er opeens een bommelding komt? En zo streep je al lezend gezichten af of meent er weer een te herkennen.

Misschien. Misschien ook niet. Het maakt Morten extra spannend. Het boek laat En Morten laat haarscherp zien hoe kwetsbaar politici zijn en hoe één verkeerd woord (laat staan een daad) een politicus kan achtervolgen. Politici zijn net mensen.

Anna Levander balanceert in het boek prachtig op die grens tussen spanning en ‘zo gaat het dus echt’, dat maakt dit boek een feest om te lezen. Haarfijne analyses van mensen, spot op z’n tijd, mooie sfeerbeschrijvingen en herkenning, steeds opnieuw weer die herkenning van de strijd om de hoogste macht in de slangenkuil die ‘politiek’ heet.

Iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in politiek en politieke intriges die zou dit boek moeten lezen. En iedereen die van Borgen hield zou het ook moeten lezen omdat de Borgen al zo herkenbaar was en Morten op ons eigen Binnenhof speelt.

Ik verheug mij op deel twee en drie. Ga deze Morten maar vast verfilmen.

Prachtig cadeau voor verstokte krantenlezers. Het parlementaire nieuws krijgt hiermee een extra dimensie!

LeesKost LeesTip in het programma MeerInformatief op MeerRadio van 19 juni 2014.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.