Terugblik op kanker

halloallemaalBerdien Stenberg  –  Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal. ISBN 978-90-443-4406-6, 272 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: The House of Books 2014.

Autobiografische roman over de zeven maanden dat de auteur – succesvol –  werd behandeld voor borstkanker.

Berdien Stenberg is een beroemd fluitiste. Het is augustus 2008. Ze is terug van vakantie. Kort na thuiskomst ontdekt ze bij toeval een ‘knikker in haar borst’. ‘Een opgezette melkklier’, denkt ze aanvankelijk. Maar toch maar even naar de dokter. En al stelt ook die haar meteen gerust, hij laat voor alle zekerheid een mammografie maken. En daarmee belandt ze in het medisch circuit, want de diagnose valt niet mee. Ze heeft borstkanker.

Stenberg ondergaat een 7 maanden durende intensieve behandeling met chemo, operatie, bestralingen en alle mogelijke en vooral onmogelijke nare bijwerkingen. Ook haar haar valt uit. Haar jongste kind houdt dat niet voor zich maar schreeuwt op een feestje de gasten toe: ‘Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal.’ De boektitel is geboren.

Tussen de behandelingen door gedenkt Berdien haar vriendin Elisa die in 2005 – als uitbehandeld kankerpatiënt – haar heil zocht in het alternatieve circuit. Dat zorgt voor bizarre verhalen.

Stenberg blijkt niet alleen over muzikale talenten te beschikken, maar ook over een mooie, empathische pen. Het boek verzandt nergens in de ‘kijk-mij-eens-zielig-zijn’-stijl. Ze blijft haar borstkanker – hoe zwaar de behandeling haar vaak ook valt-, met moed, humor en gevoel voor relativiteit beschrijven.

Eén op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Kanker (of een kanker-gerelateerde ziekte) is de meest voorkomende doodsoorzaak. Toch denkt bijna iedereen: mij zal het niet overkomen.

Dit aangrijpende boek is voor die één-op-acht en de partners en vrienden rondom hen. En ook voor degenen die weten willen, wat het is om die éne te zijn.

Dramatisch, ontroerend én humoristisch.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Geen categorie, Non Fictie. Bookmark de permalink.