Bijzondere voetbalgeschiedenis

tienheldeneneenhondTom Egbers – Tien helden en een hond. Een elftal verhalen. ISBN 978-94-004-0088-7, 175 pagina’s, € 14,90. Amsterdam: Thomas Rap 2014.

Elf fascinerende, waargebeurde verhalen, waarbij voetbal een rol speelt.

Sportjournalist Tom Egbers is gefascineerd door met name de Britse voetbalhistorie. In dit boekje deelt hij een aantal verhalen uit die historie met zijn lezers.

Het boekje begint met het verhaal van Thomas Duffy, de grootvader van de auteur, die in 1923 met Wilts United Dairies kampioen werd van de lower leagu-divisie van de Engelse westkust. Dan een mooi verhaal over zijn collega Kees Jansma en diens verrassende ontmoeting met de Engelse recordinternational. Het verhaal van de Manchester City speler Ron Dellow, die uiteindelijk in Almelo bij Heracles als trainer terechtkwam is heel bijzonder. En dat zijn de overige verhalen ook. Lees bijvoorbeeld hoe de`wereldbeker werd gestolen, waarna er in het diepste geheim een replica van werd vervaardigd. De hond Pickles werd wereldberoemd toen hij de in kranten gewikkelde beker vond.

Egbers heeft deze verhalen meesterlijk opgetekend. Hij weet daarbij een licht melancholische en wat weemoedige sfeer op te roepen. Knap. Dit boekje smaakt naar meer.

Een delicatesse voor echte voetbalkenners.

Dit boek is tevens op donderdag 19 juni 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Voetbal. Bookmark de permalink.